Omeleta
Raňajky z kapsičky (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Táto rastlinka rastie od jari až do neskorej jesene, tak prečo ju nevyužiť okrem čaju aj na
zdravé jednoduché
raňajky alebo ako ľahkú večeru :-)
Postup
- Mnoho ľudí určite pozná kapsičku pastiersku. Je to rastlinka, ktorá sa používa na čaj, ale jej listy sa v kuchyni používajú presne ako listy špenátu :-) Ja z nej varievam okrem "takýchto" raňajok/jedál aj veľmi chutnú polievku. Túto som odfotila v našej záhrade, je krásna zelená a má mladučké listy. V tomto daždivom období sa jej dobre darí a bola by veľká škoda nevyužiť to v kuchyni :-)
- Kapsičku netrháme s koreňom, len ju pri koreni/pri zemi odrežeme malým nožom. Koreň na jar znova vyženie :-) Listy umyjeme, spodky listov odkrojíme, tie sú tvrdé. Kvietky môžete použiť na čaj :-) Následne listy pokrájame. Ďalej si na menšie kúsky pokrájame aj 3 väčšie mäsitejšie paradajky a 1 veľkú cibuľu na drobno.
- Na troche oleja zosklovatíme cibuľu, následne pridáme 1 KL papriky a pár sekúnd necháme poškvrčať. Potom pridáme paradajky, trocha osolíme a zakryté necháme dusiť dovtedy, kým nepustia paradajky šťavu. Keď už majú dostatok šťavy, pridáme listy, trocha podľa chuti osolíme a necháme zakryté dusiť cca 15 minút. Vlastne kým tie lístočky nezmäknú. Oni pustia tú svoju chuť do jedla len keď sú už mäkké :-)
- A nakoniec si rozšľaháme zo 2 vajíčka a nalejeme len tak na vrch. Necháme ešte chvíľočku nech pobuble aj s vajíčkami. A jedlo máme hotové ;-)
- Ja som k tomu podávala opečený chlebík potretý cesnakom a olivovým olejom.
Nám doma všetkým chutilo, my máme takéto jedlá z "prírody" veľmi radi :-)
Netreba sa báť ochutnať, treba skúsiť.