Rakytníkové maslo
Rakytníkové maslo, ktoré deti milujú
Autor receptu: bylinkyzbabickinejzahrady
Receptov na spracovanie rakytníka je asi tak veľa, ako má veľa aj účinkov. Vyrobiť si z neho môžeme sirup, zdravú šťavu pre
deti aj džem. Mám rada tie tradičné recepty aj tie menej známe, ku ktorým patrí napríklad rakytníkové maslo, ktoré sa dostalo
aj do môjho e-booku Bylinky a deti. Skvelá vec na natretie chlebíku alebo korpusu na koláč. Ideálna cesta ako dostať do detí
dávku vitamínov.
Postup
- Ako prvé si odšťavíme rakytník, najlepšie pomocou lisového odšťavovaču.
- Z odšťavenej sušiny ešte prepasírujeme čo najviac dužiny a zmiešame ju so šťavou.
- V mixéri spojíme maslo so šťavou a s postupným pridávaním cukru (alebo medu), kým sa hmota pekne nespojí, aby sa neoddeľovali tekuté zložky od tuhých. Ak maslo nie je tuhé, netreba sa báť, v chladničke stuhne ;)
- Pre vôňu môžeme pridať ešte zrniečka z vanilkového struku. Čím sladšie sú plody, tým menej cukru budeme na výrobu rakytníkového masla potrebovať.