Rakytníkové maslo

Rakytníkové maslo, ktoré deti milujú

Autor receptu: bylinkyzbabickinejzahrady

Receptov na spracovanie rakytníka je asi tak veľa, ako má veľa aj účinkov. Vyrobiť si z neho môžeme sirup, zdravú šťavu pre deti aj džem. Mám rada tie tradičné recepty aj tie menej známe, ku ktorým patrí napríklad rakytníkové maslo, ktoré sa dostalo aj do môjho e-booku Bylinky a deti. Skvelá vec na natretie chlebíku alebo korpusu na koláč. Ideálna cesta ako dostať do detí dávku vitamínov.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si odšťavíme rakytník, najlepšie pomocou lisového odšťavovaču.
  2. Z odšťavenej sušiny ešte prepasírujeme čo najviac dužiny a zmiešame ju so šťavou.
  3. V mixéri spojíme maslo so šťavou a s postupným pridávaním cukru (alebo medu), kým sa hmota pekne nespojí, aby sa neoddeľovali tekuté zložky od tuhých. Ak maslo nie je tuhé, netreba sa báť, v chladničke stuhne ;)
  4. Pre vôňu môžeme pridať ešte zrniečka z vanilkového struku. Čím sladšie sú plody, tým menej cukru budeme na výrobu rakytníkového masla potrebovať.