Jablkový zákusok
Rajské jablko (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Vynikajúce sladké kakaové potešenie s jablkami a
jogurtovým krémom.* Určite
vám aj vašim blízkym bude
chutiť.
Postup
- Pri dávkovaní surovín som používala hrnček i odmerku 250 ml.
- Kakaová zmes: V menšom kastróle za stáleho miešania uvaríme spolu cukor, kakao, vodu, olej. Zmes necháme trocha vychladnúť – vlažná môže byť.
- Nasleduje očistenie, ošúpanie jabĺk. Nakrájam ich na stredné kocky. Nedochucujem vôbec.
- Na cesto oddeľujem žĺtky od bielkov. Bielky s troškou soli vyšľahám na tuhý sneh. Odložím bokom. Žĺtky s cukrom šľahám do bielej peny. Vlejem vychladnutú uvarenú kakaovú zmes, prešľahám. Pridávam prášok do pečiva, sódu bikarbónu a dôkladne mixujem. Vsypem múku, z ktorej som odobrala 1 polievkovú kopcovitú lyžicu a vyšľahám. Teraz pridávam sneh z bielkov a na kocky nakrájané jablká. Lopatkou všetko veľmi delikátne vymiešam až do úplného zjednotenia surovín na nadýchané hustejšie cesto s jablkami.
- Dno plechu 24 x 34 x 7 cm vyložím papierom na pečenie a boky striekam sprejom na pečenie. Cesto vylejem na plech. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 35 minút. Kontrolujem špajľou.
- Kým upečené cesto chladne, vyšľahám si krém z bieleho jogurtu a vanilkového pudingu bez varenia – 3 minúty na najväčších otáčkach. Ja som krém nesladila, ale každý si môže osladiť, koľko chce.
- Vrch vychladnutého koláča som primerane navlhčila šťavou z jablkového kompótu a natieram krémom. Nechávam celú noc v chladničke. Potom nakrájam, a ozdobím podľa seba. A môžeme Rajské jablko ochutnať.