Paradajková polievka

Rajčinová polievka s bezlepkovými krutónmi

Autor receptu: novalim

Rýchla, zasýti a chutí dospelým aj deťom. Dobrá rajčinová polievka je jedlo, ktorému len málokto povie nie.* Je to ten typ polievky, ktorú uvaríte doslova do pol hodiny. K receptu na polievku vám pribalíme náš návod na tie najlepšie domáce cesnakové bezlepkové krutóny.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si do hrnca nalejeme paradajkový pretlak a rozriedime ho vodou. Do toho pridáme celú očistenú cibuľu, dva na plátky nakrájané cesnakové strúčiky, všetko uvedené korenie a dochutíme soľou. Túto polievku varíme na stredne silnom ohni asi 20 minút, aby sa tekutina dobre nasýtila vôňami a chuťami korenín. Hotovú rajčinovú polievku ochutnáme a dochutíme v prípade potreby soľou, cukrom a troškou olivového oleja.
  2. Podávame ju s domácimi bezlepkovými krutónmi ochutenými cesnakom alebo aj bezlepkovou tarhoňou Procel alebo niťovkami Procel. Na povrchu ju môžeme ozdobiť lístkami čerstvej bazalky alebo v retro štýle troškou nastrúhaného syra.
  3. Na bezlepkové krutóny využijeme starší, prípadne aj obschnutý bezlepkový chlebík Novalim, alebo domáci bezlepkový chlieb. Nakrájame ho na malé kocky. V primerane veľkej miske posypeme krutóny troškou soli, asi 2 ČL lyžičkami sušeného cesnaku a dobre premiešame. Napokon krutóny polejeme trochou olivového oleja a ešte raz dobre premiešame.
  4. Na suchej panvici ich pomaly, za občasného premiešania opekáme do chrumkava a do hneda. Krutóny môžeme opekať aj v rúre na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 5-7 minút. Takto pripravené krutóny môžeme po vychladnutí uskladniť v plechovej alebo sklenenej uzatvárateľnej nádobe. Hodia sa výborne aj do iných druhov polievok.