Radkine batôžky (fotorecept)

Autor receptu: eldina

Nazvala som ich po Radke, mojej zlatej kolegyni zo Znojma, ktorá ich priniesla do práce. Sú úžasné-chutia ako keksík, je ich veľa , cena na to množstvo veľmi prijateľná a čo je dôležité, je to rýchle!! (Samozrejme som hneď urobila dve dávky ).

50
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na obrázku mám ingrediencie z jednej dávky..ako vidíte: nič čo by zabilo peňaženku..(Nemusí byť presne Cera, ide o to, aby to bol 100% stužený tuk)
  2. Tuk postrúhať, pridať šľahačku, prisýpať múku a zamiesiť mäkké cesto /sprvu je hutné, ale časom sa tuk pod vplyvom teplých rúk poddá :) /
  3. Pracovnú dosku posypať múkou a vyvaľkať tenké cesto / s cestom sa príjemne pracuje/.. ..Nakrájať ho na kocky a plniť lekvárom..../ bola som rýchla-mala som rôzne veľkosti, ako sami vidíte :) /
  4. Plech vystlať papierom na pečenie, z cesta (sa pokúsiť) urobiť batôžky a ukladať na plech ( Trúbu už mať vyhriatu na cca 200°C)..
  5. Piecť cca 15 minút na 200°C ( musia mať "dozlatova" farbu)..
  6. Ešte horúce z trúby obaľovať v práškovom cukre zmiešaným s trochou škorice (množstvo neviem uviesť, batôžky ho dosť "pijú", nakoľko sú z tuku , pri 2 dávkach som potrebovala cca 400 g)
  7. Úvodná foto je z jednej dávky, robila som z dvoch (cca 50 kusov vyšlo-2 plechy), druhé batôžky som plnila orechovou plnkou ( zomlieť vlašské orechy, pridať cukor a trochu mlieka), bála som sa , či mi z nich plnka nebude vytekať, ale ani z jedného...takže vrelo odporúčam...batôžky chutia úžasne, pripomínajú niečo medzi lineckými koláčikmi a keksom..do cesta nejde cukor, ak by si niekto myslel, že som náhodne vynechala, koláčik je sladký z plnky a obaľovania .
  8. tento recept síce nepatrí medzi balkánske jedlá, ale tak ma nadchol, že som ho musela uverejniť :)..možno už je na Vareche, ale nehľadala som, lebo ma to nezaujíma :)..ved aj Segedínov či Držkáčov je tu asi neúrekom...