Quinoa ako plnka v šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pokladá sa za superpotravinu, tak nech nám padne na úžitok aj v takejto podobe.

2-5
porcie
15 minút
príprava
20-22 minút
na 200 °C

Postup

  1. Quinou mám teraz takúto peknú melírovanú. V sitku som ju preliala horúcou vodou a potom dala variť do osolenej vody. Tú priebežne radšej prilievam, aby som ju nemusela po uvarení zlievať. Počas cca 15 minútového varu ju ochutím aj citrónovou šťavou.
  2. Tu sú tiež ostatné suroviny, ktoré som použila: hrozienka som namočila do horúcej vody, špenát prepláchla, orechy posekala, šampiňóny zbavila nožičky a vnútro opatrne vydlabala, len tak mierne.
  3. šalotku som pokrájanú nadrobno opražila na lyžičke oleja a kúsku masla, keď chytala farbu, pridala som hubovú dužinu a dve minútky podusila. Osolila a okorenila som to mletou rascou.
  4. Vydlabané klobúčiky som zvonka okúpala v oleji a naložila do zapekacej misky.
  5. Zostavila som plnku: quinoa, opečená šalotka s dužinou, scedené hrozienka a posekané orechy, nakrájané špenátové listy a vajce.
  6. Použila som aj strúhaný syr. Nabudúce ho dám radšej na vrch každej naplnenej huby, aby sa quinoa nevysušila. Niektoré vrchné zrnká boli tvrdšie.
  7. Rúru som zapla na 200°C kým som plnila šampiňóny. Zvyšok plnky som dala len tak do boku misky. Trocha oleja mi ostalo aj na pokvapkanie plnky. Huby sa piekli 22 minút.
  8. To som už do surovín nepísala, ale pripravila som zatiaľ jednoduchú syrovú omáčku: v 125ml sladkej smotany som nechala roztopiť 40g strúhaného syra. Chuť bola intenzívna, omáčku som zahustila rohlíkom namočeným vo vode. Stačila mi z neho štvrtina, prepasírovala som ju cez redšie sitko do horúcej omáčky.
  9. na doladenie chuti som pridala strúhaný muškátový oriešok
  10. ešte raz som omáčku precedila, teraz už cez hustejšie sitko a bola som spokojná. Žiadnu inú prílohu som nerobila, ale kto je viac hladný, urobí si ešte nejaké varené zemiaky povedzme.
  11. Tieto plnené šampiňóny sa hodia ako teplé predjedlo, malé pohostenie, a či ľahký obed aj bez omáčky.