Pyré z cukrového hrášku ako príloha (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme cukrový hrášok na rôzne spôsoby. Robievam z neho aj toto pyré, ktoré podávam najčastejšie ako prílohu k mäsku na prírodno, ale aj ako prílohu k rôzne upravenému mäsu akéhokoľvek druhu. Jeho príprava nezaberie veľa času a je chutným a zároveň diétnym doplnkom hlavného chodu, najmä diétneho jedla a poslúži aj ako diétna plnka do mäsových alebo syrových rolád, ale je to aj výborná nátierka.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Do studenej vody som dala rozmrznúť hrášok, ja som ho pred mesiacom zamrazila. Môžete použiť rovnako mrazený alebo čerstvý hrášok, podľa toho čo máte práve doma.
  2. Vytlačila som šťavu z citróna.
  3. Novú cibuľku som pokrájala na kocky.
  4. Petržlenovú vňať som pokrájala na hrubo.
  5. Čepeľou noža som rozotrela strúčik cesnaku na kašičku.
  6. V hrnci na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita.
  7. Pridala som scedený hrášok.
  8. Podliala som ho vodou a na strednom plameni som ho dusila asi 10 minút do odparenia tekutiny a kým nezmäkol.
  9. Pridala som maslo a nechala som ho rozpustiť.
  10. Keď hrášok trocha vychladol, rozmixovala som ho nie úplne na jemno, nevadí, ak v ňom zostanú kúsky hrášku.
  11. Do hráškového pyré som pridala soľ.
  12. Ochutila som ho čerstvo mletým čiernym korením a...
  13. ...rozotretým cesnakom.
  14. Pridala som citrónovú šťavu a petržlenovú vňať, celé som spolu zľahka premiešala.
  15. A tu je hotové pyré z cukrového hrášku, pripravené na podávanie.