Crème brûlée

Púpavovo-medové crème brûlée s rebarborovým sorbetom

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Rebarborový sorbet: Polovicu rebarbory očistíme, pokrájame a uvaríme v 500 ml vody s 50 g cukru. Rebarboru vyberieme a vodu s cukrom ďalším varom zredukujeme na sirup. Ten pridáme k uvarenej rebarbore a vymixujeme do hladka. Dáme do zmrzlinovača a vyrobíme sorbet, alebo dáme do nádoby a vložíme do mrazničky.
  2. Marinovaná rebarbora: Druhú polovicu rebarbory očistíme, pokrájame, uvaríme a dáme do nádobky. Pripravíme nálev z 50 g cukru, vínneho octu a 200 ml vody. Zredukujeme ho varom na polovicu a zalejeme ním rebarboru. Necháme marinovať v chladničke 3–4 hodiny.
  3. Púpavovo-medový sirup: Do hrnca dáme vodu, trochu ocukríme a dáme prevariť. Odstavíme, pridáme púpavu a hodinu lúhujeme. Scedíme, pridáme med a vzniknutú tekutinu zredukujeme varom tak, aby vznikol sirup.
  4. Crème brûlée: Zohrejeme smotanu, ale nesmie zovrieť. Do žĺtkov pridáme púpavovo-medový sirup podľa chuti. Vyšľaháme a postupne, za stáleho miešania pridávame do zmesi horúcu smotanu. Nalejeme do ohňovzdorných mištičiek a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na 30–40 minút.
  5. Crème brûlée podávame obložené marinovanou rebarborou a s rebarborovým sorbetom.