Pudingový zákusok
Pudingové rezy (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Víkendový zákusok. Dnes úplne jednoduchý zákusok. Jeden bielkový a jeden piškótový korpus s krémom s vanilkovo-smotanovým pudingom. Tento istý puding som použila aj na zahustenie marhuľového lekváru. Nadstavila som zákusok dlhými detskými piškótami. Od samého začiatku som nevedela, ako ho dokončím a ako bude vyzerať, vedela som iba jedno, že chcem mať svetlý zákusok. Názov som mu dala preto taký, lebo ešte taký zákusok nemám. Teda je to vlastný recept.
20 porcií |
60 minút príprava |
2x10 minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia som rozdelila. K bielkom som pridala štipku soli a začala šľahať. Keď boli bielky takmer tuhé, začala som prisýpať cukor.
- Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala k bielkom a opatrne zamiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som preložila na plech a zarovnala stierkou. Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a piekol sa 10 min.
Až po upečení korpusu som zistila, že musím upiecť ešte jeden korpus, lebo bol veľmi krehký a tenký a tie ďalšie úpravy by korpus neudržal.
- Pripravila som rýchlo ďalší korpus, kým som mala horúcu rúru. Vymiešala som vajcia s cukrom do peny.
- Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do základu a opatrne vareškou vmiešala. Piekol sa taktiež 10 min.
- Oba upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.
- Pripravila som si krém: žĺtky som vymiešala s polovicou cukru, pridala som 2 pudingy, detskú krupicu a všetko potom zriedila mliekom a uvarila hustú kašu. Takú kašu, v ktorej je detská krupica ihneď chladím v studenej vode, aby sa netvorili hrčky
- Maslo s cukrom som vymiešala do peny a pridávala po lyžici vychladnutú kašu.
- Hotový krém som rozdelila na 2 časti a uložila na 3 hod. do chladničky. Do krému som nepridávala žiaden alkohol ani príchuť, lebo piškóty budem namáčať v ume.
- Keď som mala všetko pripravené, zostavila som koláč: na podnos som uložila bielkový korpus. Na sporák som dala rajničku s marhuľovým lekvárom a nechala som ho zohriať. Vo vode som vymiešala puding, pridala som ho k lekváru a počas varenia som ho zahustila, tento krém ešte za horúca som navrstvila a bielkový korpous.
- Na horúci krém som uložila piškótový korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.
- Na lekvár som natrela polovicu pudingového krému.
- Na krém som ukladala šikmo piškóty máčané v ume s troškou pomarančovej šťavy.
- Na piškóty som uložila druhú polovicu krému: Koláč som dala stuhnúť na 2 hod. do chladničky. Potom som na krém položila papier na pečenie, krájacú dosku a 3 kg múky a takto uložila do chladničky na celú noc.
- Druhý deň som pripravila bielu čokoládovú polevu a opäť uložila na hodinu do chladničky. Keď čokoláda stuhla, orezala som boky koláča.
- Horúcim nožom som krájala na rezy. Zdobila som strúhanou pomarančovou kôrou a jedlými sirôtkami, ktoré na šťastie ešte nezamrzli.
Prajem vám dobrú chuť.