Pstruh

Pstruh s chrumkavou quinoou, pečeným pórom a so špenátovým krémom

Autor receptu: redakcia

10
porcií
60 (+ sušenie marhúľ minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Marhule umyjeme, prepolíme, odkôstkujeme, vysušíme a poukladáme prepolenou časťou na plech s papierom na pečenie. Sušíme v sušičke na ovocie cca 3,5 –4,5 hodiny.
  2. Pripravíme pečený pór. Pór pozdĺžne rozrežeme, dobre umyjeme, osušíme a dáme na plech. Potrieme prepusteným maslom, medom, prípadne pokvapkáme vínom, osolíme pridáme čerstvý tymian a pečieme v rúre vyhriatej na na 180 °C cca 25 minút. Nakoniec na vrch nastrúhame kôru z jedného pomaranča.
  3. Pripravíme chrumkavú quinou. Uvarenú quinou rozprestrieme na plech a sušíme 10–15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, kým nezačne byť suchá a jemne zlatistá. Potom ju osmažíme na panvici s olivovým olejom dochrumkava a dochutíme údenou paprikou a soľou.
  4. Pripravíme špenátový krém. Nasekaný cesnak jemne opražíme, pridáme nakrájanú šalotku, speníme, pridáme špenát, zastrekneme bielym vínom, krátko podusíme, kým nezmäkne. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme a rozmixujeme do hladkého pyré s kvapkou citrónovej šťavy, počas mixovania pridáme zopár čerstvých lístkov špenátu kvôli farbe.
  5. Pripravíme rybu. Filety jemne osolíme, okoreníme a posypeme kôrou z citróna a limety. Na panvici s olivovým olejom ich opekáme kožou nadol 4–5 minút, potom dopečieme 1–2 minúty na druhej strane alebo ich dáme do rúry vyhriatej na 160 °C na 8 minút.
  6. Na tanier nanesieme špenátový krém, pridáme chrumkavú quinou ako základ, na ňu položíme pór a navrch filety z pstruha. Ozdobíme čerstvými bylinkami (napr. kôpor, šťaveľ, pažítka) a nastrúhanou citrónovou kôrou, ozdobíme filetkami sušených marhúľ.