Psíček a mačička zapeká zeleninu

Autor receptu: mielikki

Väčšinu času nemám rada rajčiny. Zjem ich, ale nevyhľadávam. A potom, asi dvakrát-trikrát do roka na ne dostanem neskutočnú chuť. Vtedy prichádza čas vymýšľania, ako ich najlepšie pripraviť a včera vzniklo toto, čo by sa dalo nazvať aj pizzovu, kde miesto cesta sú zemiaky, či podobne, ale nakoľko som vyslovene pridávala všetko, čo som doma mala, psíček s mačičkou si zaslúžia byť v názve.

2-3
porcie
15-20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a cukinu ošúpeme, papriku očistíme a spolu s rajčinami nakrájame na plátky. Alebo kocky. Trojuholníky. Čokoľvek chcete, ale osobne by sa mi nechcelo hrať s ničím komplikovanejším, ako kocky.
  2. Vezmeme zapekaciu misu a vymastíme ju trochou masti/masla/oleja, čokoľvek vám vyhovuje najviac. Naukladáme na spodok zemiaky a potom zeleninu, prípadne môžeme striedať vrstvy zeleniny a zemiakov.
  3. Kukuricu nasypeme na niektorú z vrstiev. Ak máme konzevovanú, najprv zlejeme vodu niekam do preč, ak máme mrazenú, netreba sa obťažovať s rozmrazovaním, bude sa to zapekať, rozmrazí sa.
  4. Ak chceme, môžeme pridať trocha šošovice. Tú je dobré vopred uvariť. Šošovica je dobrá voľba pre mäsožravcov ako som ja, ktorí by mali inak pocit, že ak nebudú mať v jedle dosť bielkovín, zostanú po tomto hladní. Dala som jej tam len symbolicky a najedla som sa statočne, takže je to zbytočné, ale chutí dobre a slúži to ako dobrý psychologický efekt.
  5. Vajíčka rozbijeme a trocha rozšľaháme, aby sa nám trocha zmiešali žĺtka s bielkami a vylejeme na navrstvenú zeleninu.
  6. Na úplný vrch naukladáme nakrájaný/nastrúhaný/nalámaný/akokoľvek inak rozkúskovaný syr.
  7. Vložíme do predhriatej rúry na cca 180 stupňov a pečieme aspoň hodinu. Je dobré nechať si niekde na kraji pomerne dostupný zemiak, na ktorom môžeme kontrolovať, či nie je ešte stále surový. Ak je, pečieme ďalej, kým už nebude.
  8. Prípadne môžeme niektoré suroviny vynechať alebo nahradiť, podľa chuti, zásob, momentálnej nálady a životného presvedčenia. (Teoreticky môžeme vynechať vajíčko a miesto syra dať sóju alebo ja neviem čo).