Pšeno s hokkaido, špenátom a tahini

Autor receptu: zuzananoskova

Tento recept som jedla na jednom kurze kamarátky, Ľubky Balážovej, ktorá varí aj v Naša čarovňa v Trnave, kde hneď vedľa má aj obchodík so zdravou výživou. Ak ste z Trnavy, z okolia či niekedy pôjdete okolo, určite sa tam zastavte, neoľutujete :-)

2-3
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som uvarila na kašu pšeno. Do vychladnutého som pridala amarantovú a ovsenú celozrnnú múku, soľ. Cesto som nechala chvíľu odstáť a robila halušky do vody. Haluštičky boli prekrásne, ale zrejme som ich mala skôr vybrať, pri cedení sa mi totiž rozpadli na kašu. Nevadí, tak to malo byť ;-) a my sme si veeeľmi pochutili na kaši :-)
  2. Pokrájanú cibuľu som orestovala na oleji kokosovom, s kuskumou, pridala nakrájané hokkaido (aj so šupkou - mňam), opiekla, málinko podliala prevarenou vodou a dusila pár minút.
  3. Na panvici na kokosovom oleji som krátko opiekla cesnak, pridala k nemu špenát. Nesolila som.
  4. Na tanier som ukladala či skôr prekladala: špenát, kašu, hokkaido, poliala s tahini a posypala čiernou soľou.
  5. Pre Vás, čo čiernu soľ nepoznáte: obsahuje železo, síru, ostatné minerály. Voní po "vajcovke" - preto je zvyknú používať v raw i vegan kuchyni, ak chceme pridať arómu vajíčok ;-) Síra sa označuje aj ako minerál krásy, zabezpečuje zdravie vlasov, nechtov, dodáva im lesk a zabraňuje lámavosti. Stará sa o hydratáciu pokožky. Táto soľ sa pridáva do jedla až po uvarení, keď máte pokrm naložený na tanieri, aby si zachovala svoju prirodzenú vôňu a čo najviac užitočných látok. Vyskúšajte a budem rada, ak dáte vedieť :-)
  6. Tým, že je tahini "mastné" a posypané čiernou soľou táto zmes chutí ako vaječné žĺtka.
  7. Dobrú chuť :-)