Pšenično-ražný kváskový chlieb 2.
Autor receptu: irenaw
V chlebníku nič, víkend pred nami, naplánované ratatouille a k tomu ja potrebujem chlieb... pečieme na víkend.
20 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Návod na založenie kvásku nájdete tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html . Alebo u iných autorov, ktorí tu majú svoj spôsob. Môžete si vybrať :-).
- Papričku posekáme na drobno. Olivy nakrájame na tenké kolieska. Čerstvý rozmarín posekáme na jemno. Všetky suroviny dáme naraz do misy a miesime aspoň 10 minút. Necháme zakryté fóliou, aby cesto neoschlo, kysnúť na dvojnásobný objem.
- Medzitým namočíme rímsky hrniec do vlažnej vody. Keď je cesto vykysnuté, dáme do hrnca papier na pečenie a opatrne preložíme cesto. Zatvoríme a vložíme do studenej rúry. Počkáme cca 15-20 minút a zapneme na 200°C. Pečieme zakryté hodinu. Odokryjeme a pečieme ešte 30-35 minút. Zapichneme do stredu špajľu, ak je čistá, vyberieme na mriežku. Po cca 10 minútach odstránime papier a necháme úplne vychladnúť.
- ...alebo aby bol aspoň vlažný ;-D ...tento bochník má vyše 2 kg.