Pšenično-ražný kváskový chlieb 2.

Autor receptu: irenaw

V chlebníku nič, víkend pred nami, naplánované ratatouille a k tomu ja potrebujem chlieb... pečieme na víkend.

20 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. Návod na založenie kvásku nájdete tu http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html . Alebo u iných autorov, ktorí tu majú svoj spôsob. Môžete si vybrať :-).
  2. Papričku posekáme na drobno. Olivy nakrájame na tenké kolieska. Čerstvý rozmarín posekáme na jemno. Všetky suroviny dáme naraz do misy a miesime aspoň 10 minút. Necháme zakryté fóliou, aby cesto neoschlo, kysnúť na dvojnásobný objem.
  3. Medzitým namočíme rímsky hrniec do vlažnej vody. Keď je cesto vykysnuté, dáme do hrnca papier na pečenie a opatrne preložíme cesto. Zatvoríme a vložíme do studenej rúry. Počkáme cca 15-20 minút a zapneme na 200°C. Pečieme zakryté hodinu. Odokryjeme a pečieme ešte 30-35 minút. Zapichneme do stredu špajľu, ak je čistá, vyberieme na mriežku. Po cca 10 minútach odstránime papier a necháme úplne vychladnúť.
  4. ...alebo aby bol aspoň vlažný ;-D ...tento bochník má vyše 2 kg.