Domáci chlieb
Pšenično-ražný chlieb
Autor receptu: olinecka
Pripraviť ho dokáže aj začiatočník, ktorý nikdy chlieb nepiekol.
Ja ho pečiem rada, v dedine nemáme potraviny, tak si musím ráno privstať a upiecť. Vždy sa podarí.
15 minút príprava |
35-30 minút na 250/200 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Do misy preosejeme obe múky. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej 2 dcl vlažnej vody, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Potom pridáme soľ podľa svojej chuti, semienka a vlažnú vodu po častiach, aby cesto nebolo riedke. Rukou alebo mixérom vymiesime cesto, čím dlhšie miesime, tým je lepší chlieb. Vypracované cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trocha premiesime. Plech alebo pekáč vymastíme, vyložíme papierom na pečenie. Preložíme cesto a necháme 10 minút nakysnúť. Vložíme do rúry na spodnú mriežku a pečieme 35 minút. Potrieme vlažnou vodou, v ktorej rozmiešame 1 ČL soli. Preložíme na strednú mriežku, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Po upečení potrieme slanou vodou ešte za horúca.
- Odstránime papier na pečenie a chlieb necháme na mriežke vychladnúť, zakryjeme čistou utierkou. Dobrú chuť.