Prudkojedlý paprikáš na smotane z teľacích držiek - pre Božuľku

Autor receptu: sracz

… a sľuby sa majú dodržiavať! Držky nikdy neodmietnem, aj keby „me malo rozcisnuc“. Môj rodný nebohý otec priam zbožňoval, keď mu „vŕzgali” medzi zubami – ja, keď sa mi rozplývajú na jazyku. Vynikajúce ich robia v motoreste Eva pri Fige, s „lunčenčanským“ chlebom. Prvýraz v živote som „splašil“ teľacie držky a tak mi nedá, aby som sa nepochválil (po košicky – robím vagáňa) a neponúkol Vám svoj variant na túto superextrapríma delikatesu, vhodnú pre každého gurmána bez rozdielu veku a pohlavia!

6 (8?)
porcií
30´ minút
príprava
60´÷ 90´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. chuť tohoto jedla je extrémne závislá na čistote držiek!
  2. čisté, dobre vypraté a premyté držky (ja som mal tentoraz veľké šťastie, že som kúpil nádherne čisté predvarené teľacie) položíme do hrnca a zalejeme ~ 3 000 ml studenej vody a spolu s 2÷3 PL soli obvaríme do „prvej peny”; vodu zlejeme a ak nie sme spokojní s vôňou držiek a čistotou vody obváranie opakujeme, až je výsledok podľa nášho „gusta”.
  3. zliate držky vrátime do hrnca a pridáme k nim aj údené mäso, zalejeme čistou vodou, pridáme 4÷6 bobkových listov a asi 7 guličiek nového korenia a varíme, až sú držky mäkké podľa našej predstavy; vodu z tohoto, posledného, obvárania ponecháme v pomocnej mise (weindlingu) na korigovanie hustoty paprikáša (alebo polievky).
  4. pokiaľ sa držky varia, pripravíme zostavu potrebných ingrediencií.
  5. uvarené držky a údené mäso vyberieme na pomocný plytký tanier a na malé kúsky pokrájame papriku i paradajku a na „C_čka“ rapíky zeleru.
  6. na 2 PL domácej bravčovej škvarenej masti a 2 PL olivového oleja do „sklovita“ orestujeme stredne veľkú postrúhanú alebo na drobno pokrájanú cibuľu, hrniec na chvíľu odstavíme zo zdroja tepla a prisypeme MČK, RM, MČPSiP (ak pridávame štipľavú Salsu, MČPP vynechávame) a vegetu; zamiešame, vrátime na zdroj tepla, povaríme a vsypeme nakrájanú papriku s paradajkou a rapíkmi zeleru; zamiešame a všetko spolu dusíme až to ono „pustí“ vlastnú šťavu; až potom postupne podlievame odloženým vývarom z držiek a údeného mäsa. Podlievanie „scedeným držkoúdeným“ vývarom opakujeme dovtedy, až šťava nadobudne „mľazgavú“ konzistenciu.
  7. medzitým pokrájame ochladené držky na široké „rezance“ a údené bravčové na úhľadné hranolčeky,
  8. ktoré potom
  9. pridáme na „mľazgavé“ lôžko, nežne premiešame, necháme zvrieť a podľa potreby podlievame.
  10. ak sme s chuťou a vôňou svojeho výsledného „diela“ spokojní, nastal čas na „oligurčekovanie a ocesnakovanie“ (ja som pomrvil sušený ligurček lekársky a pretlačil 4 strúčiky cesnaku); „snúbencov“ opäť premiešame, necháme prevrieť a
  11. na záver ich „zosobášime“ smotanovým „čardášom“ t. j. = zalejeme smotanovou „nadstavbou“ (pomocou kuchyňskej drôtenej metličky zošľaháme - „rozšprudľujeme, rozhabarkujeme, rozmutefkujeme“) = mlieko čerstvé 100 ml, hustú kyslú smotanu 250 ml, čerstvé vajíčko a 1÷1.5 PL kukuričnej maizeny.
  12. jemne premiešame, chvíľočku necháme povariť, 2÷3´, ochutnáme, dochutíme a zasypeme drvenou majoránkou – hotovo!
  13. Servírovanie: pre dámy (podľa mojich skúseností je to spravidla iba „predporcia“) s čerstvým pečivom (u nás doma so slaným rohlíkom) a pre
  14. pánov na hrubom krajci domáceho chlebíka, ale s parenou knedľou to tiež nie je na zahodenie. Na obrázku vidíte moju porciu na „burkovčáku“! Záverečné „zapitie“ vychladenou spenenou dvanástkou nie je zakázané!!!