Plnené šampiňóny

Prudko žravé pečené šampiňóny plnené syrovo-šunkovou zmesou (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Ja a huby veľmi nie sme kamaráti, toto je jeden z mála receptov, kde ich dokážem zjesť.* Recept mám už veľa rokov - jeho pôvod si už nepamätám, postupne som si ho trocha vylepšila podľa seba. Nerobím ich často, možno 1-2x do roka, ale vtedy si ich viem vychutnať.

3-4
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny - šampiňóny očistíme, vylúpneme nožičky a opatrne vydlabeme vnútro tak, aby sme nepoškodili spodnú časť. Nožičky aj vnútro pokrájame na malé kúsky. Rovnako na drobno pokrájame pór a šunku, syr nastrúhame, alebo použijeme strúhaný, olivový olej zmiešame s prelisovaným cesnakom.
  2. Pór a šampiňony orestujeme na masle do zmäknutia, pridáme šunku a nakoniec syr (viem, že tavený syr nepatrí medzi zdravé veci, ale v tomto recepte by som ho nenahrádzala iným syrom - nedocielite tú dokonalú chuť - a raz za čas sa dá prežiť aj tavený syr), ochutíme soľou a korením.
  3. Olivový olej zmiešame s prelisovaným cesnakom a touto zmesou potrieme vydlabané hlavičky šampiňónov najskôr zvnútra a nakoniec (po naplnení) aj zvonku.
  4. Takto pripravené klobúčiky naplníme zmesou, potrieme cesnakovo-olejovou zmesou aj zvonku - klobúčiky zospodu aj zvrchu naplnenú zmes - cesnak dodá výbornú chuť (potieram mašlovačkou ale najlepšie sa to robí aj tak rukami). Uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, posypeme strúhaným syrom a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 25 - 30 minút (podľa veľkosti šampiňónov).
  5. Podávame napríklad s hriankami, chrumkavou bagetou alebo šalátom - prípadne s inou prílohou podľa chuti.