Prevrátená torta (fotorecept)

Autor receptu: tothka

Takúto tortu som videla na jednej oslave. Keďže k receptu, teda hlavne k postupu zhotovenia torty som sa nedostala, skúsila som to po svojom. Pripravila som si ju na oslavu narodenín a môžem povedať, že všetkým veľmi chutila. No a preto je tu, možno ju niekto pozná a poradí mi.

16-20
porcií
240 minút
príprava
2x35 minút
na 150 °C

Postup

  1. Upiekla som dva korpusy , jeden zo 6 vajec a druhý zo 4 vajec s pridaním kakaa. Na pečenie korpusov má určite každý svoj spôsob. Ja šľahám v robote celé vajcia s pridaním krupicového cukru, do toho pridávam postupne po lyžičkách olej a nakoniec múku s PDP. Piekla som vo forme s priemerom 28 cm. Bledý korpus som prekrojila na 3 časti, kakaový na 2 časti. Začala som bledým a striedavo som ukladala časti korpusov potreté džemom a naplnené krémom
  2. Do tohoto momentu to bolo jednoduché, problém nastal až teraz. Vzala som si hrniec, ktorý mal priemer asi 20 cm. Tortu som prevrátila a položila som ju na dno hrnca, čiže bledý spodný plát bol na vrchu.
  3. Presahujúce časti torty som šikmým rezom odkrojila , na vrchu som si pomohla plastovým pohárikom, okolo ktorého som krájala šikmo po okraj hrnca a vykrojila som z nej takýto kužeľ. Krájanie som bohužiaľ nezvečnila, jednoducho aj krájať aj fotiť nešlo, bola som sama.
  4. Tortu, teda ten kráter, čo nám zostal opäť prevrátime
  5. Natrieme krémom
  6. Zostal nám ešte jeden diel bledého korpusu
  7. Tento položíme na vrch krátera a rukou zatlačíme a vložíme ho do otvoru
  8. Otvor, ktorý nám zostal natrieme krém a vložíme zostávajúci kužeľ
  9. Celú tortu natrieme zbytkom krému a dáme do chladničky dobre zachladiť.
  10. Tortu som potiahla bielym MMS a ozdobila
  11. Kresba na reze torty nebola presne podľa mojej predstavy, nechávam to na vaše posúdenie, ale torta bola výborná a všetkým nám chutila