Prevrátená torta (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Takúto tortu som videla na jednej oslave. Keďže k receptu, teda hlavne k postupu
zhotovenia torty som sa nedostala, skúsila som to po svojom. Pripravila som si ju na oslavu
narodenín a môžem povedať, že všetkým veľmi chutila. No a preto je tu, možno ju niekto
pozná a poradí mi.
16-20 porcií |
240 minút príprava |
2x35 minút na 150 °C |
Postup
- Upiekla som dva korpusy , jeden zo 6 vajec a druhý zo 4 vajec s pridaním kakaa. Na pečenie korpusov má určite každý svoj spôsob. Ja šľahám v robote celé vajcia s pridaním krupicového cukru, do toho pridávam postupne po lyžičkách olej a nakoniec múku s PDP.
Piekla som vo forme s priemerom 28 cm. Bledý korpus som prekrojila na 3 časti, kakaový na 2 časti. Začala som bledým a striedavo som ukladala časti korpusov potreté džemom a naplnené krémom
- Do tohoto momentu to bolo jednoduché, problém nastal až teraz. Vzala som si hrniec, ktorý mal priemer asi 20 cm. Tortu som prevrátila a položila som ju na dno hrnca, čiže bledý spodný plát bol na vrchu.
- Presahujúce časti torty som šikmým rezom odkrojila , na vrchu som si pomohla plastovým
pohárikom, okolo ktorého som krájala šikmo po okraj hrnca a vykrojila som z nej takýto kužeľ. Krájanie som bohužiaľ nezvečnila, jednoducho aj krájať aj fotiť nešlo, bola som sama.
- Tortu, teda ten kráter, čo nám zostal opäť prevrátime
- Natrieme krémom
- Zostal nám ešte jeden diel bledého korpusu
- Tento položíme na vrch krátera a rukou zatlačíme a vložíme ho do otvoru
- Otvor, ktorý nám zostal natrieme krém a vložíme zostávajúci kužeľ
- Celú tortu natrieme zbytkom krému a dáme do chladničky dobre zachladiť.
- Tortu som potiahla bielym MMS a ozdobila
- Kresba na reze torty nebola presne podľa mojej predstavy, nechávam to na vaše posúdenie, ale torta bola výborná a všetkým nám chutila