Prešporský šmirkás - bryndzová nátierka

Autor receptu: pusta

Táto nátierka patrila k obľúbeným nátierkam mojej rodiny a poznajú ju všetci prešpuráci - starí Bratislavčania. Najlepšia je z májovej bryndze, ale chutí kedykoľvek. Mávali sme ju doma na raňajky, do školy na desiatu, nosili sme ju so sebou na výlety, na plaváreň, ale bola aj výborným pohostením k vínu, či k pivu. Reprezentuje slovenskú kuchyňu podnes deň.

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme bryndzu a maslo. Sardelové očká bez oleja posekáme a pridáme k bryndzi. Jarnú cibuľku pokrájame na kolieska aj so zelenou vňaťou a pridáme k bryndzi aj s ostatnými ingredienciami.
  2. Všetko spolu dobre vymiešame a pridáme pivo, znova premiešame.
  3. Hotovú nátirku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo, zdobíme sezonnou zeleninou, veľmi vhodná je na jar redkovka. Používame tiež na plnenie vajec, rozličnej zeleniny, syrových a šunkových závitkov, paštičiek z lístkového cesta a na prípravu jednohubiek.