Zapekané zemiaky

Prekladané zemiaky s údeným mäsom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Jednopekáčový chutný obed alebo večera, čo máme radi. Množstvo surovín závisí od toho, aké množstvo jedla potrebujete pripraviť.

Postup

  1. Udené mäso nakrájame na malé kocky a podusíme na oleji s orestovanou nakrájanou cibuľou. Uvaríme natvrdo 5 vajec – varím ich 10 minút. Sterilizované sladkokyslé uhorky nakrájam na drobné kocky. Množstvo záleží aj od veľkosti uhoriek. Zemiaky uvarím v šupke a necháme vychladnúť. Na dno vymasteného pekáča cez sitko pretlačím polovicu zemiakov. Trochu popritláčam. Na vrstvu zemiakov rozložím udusené údené mäso aj s cibuľou. Navrch dám kocky sterilizovaných uhoriek.
  2. Zakryjem ich pretlačenými natvrdo uvarenými vajcami. Trošku osolím a okorením mletým čiernym korením. Navrch vajec dám druhú polovicu pretlačených zemiakov. Vrch osolím, okorením a posypem celou rascou podľa našej chuti. Pečiem v predhriatej rúre na 190-200 stupňov cca 20-30 minút a kontrolujem. Každý pečie podľa svojej rúry. Keď sú zemiaky upečené do zlatista, zalejem ich zmesou rozhabarkovaných vajec v mlieku, ktorú trošku osolím. Dopečiem v rúre približne 20-30 minút na 180 stupňoch. Kontrolujem, či je upečená aj zmes vajec s mliekom. Čas pečenia prispôsobujem množstvu a veľkosti pekáča. Príloha môže byť sterilizovaná uhorka, sterilizovaný alebo čerstvý zeleninový šalát. Prajem dobrú chuť!