Prekladané zemiaky s cuketou, paradajkami a kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

K nedeľnému obedu som spravila ľahkú prílohu z prekladaných zemiakov s cuketou a paradajkami, ktoré som okorenila a potrela kyslou smotanou. Je to veľmi chutné,jednoduché, šťavnaté, voňavé, korenené a rýchle jedlo, ktoré sa môže podávať aj samostatne ako hlavné jedlo, taký výborný "eintopf", ked je tu sezóna novej mladej zeleniny.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200/funkcia ventilát °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.
  2. Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 2 mm...
  3. ...a paradajky na plátky o hrúbke asi 5 mm.
  4. Cesnak som pokrájala na plátky.
  5. Zo 4 vetvičiek tymiánu som stiahla lístočky.
  6. Plátky paradajok, rovnako i cuketu a zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Plochú podlhovastú jenskú misu som vymazala asi 1 CL oleja,...
  8. ...rozhodila som do nej plátky cesnaku ...
  9. ...a začala som vrstvenie zeleniny od užšieho konca podlhovastej jenskej misy, a síce tak, že som najprv položila koliesko zemiaka, na to som dala šikmo koliesko cukety, dve kolieska paradajok, postupne som počet do šírky zvyšovala a kládla v tomto poradí na seba,...
  10. ...až som zaplnila celú misu.
  11. Všetko som ešte posypala lístkami tymiánu...
  12. ..vrstvy som posunula rukou na výšku kolmo k sebe,poliala olejom...
  13. ...a potrela kyslou pochúťkovou smotanou.
  14. Piekla som v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor, kým neboli zemiaky pekne do červena a do chrumkava a zmäkla aj ostatná zelenina - u mňa to trvalo 30 minút.
  15. Podávala som priamo v jenskej mise a každý si nabral prílohu k nedeľnému obedu sám, podľa svojej chuti. Zloženie zeleniny a ochutenie je veľmi chutné a príprava rýchla a jednoduchá, príloha pôsobí pekne aj farebne. Môže sa podávať aj samostatne ako ľahké veľmi chutné hlavné letné jedlo a výborný eintopf - odporúčam vyskúšať, splnilo moje predstavy aj o rýchlom a ľahkom nedeľnom varení. Prajem Dobrú chuť :-)