Prekladané zemiaky s cuketou, paradajkami a kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
K nedeľnému obedu som spravila ľahkú prílohu z prekladaných zemiakov s cuketou a
paradajkami, ktoré som okorenila a potrela kyslou smotanou. Je to veľmi chutné,jednoduché,
šťavnaté, voňavé, korenené a rýchle jedlo, ktoré sa môže podávať aj samostatne ako hlavné
jedlo, taký výborný "eintopf", ked je tu sezóna novej mladej zeleniny.
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 200/funkcia ventilát °C |
Postup
- Cuketu som pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.
- Zemiaky som pokrájala na plátky o hrúbke asi 2 mm...
- ...a paradajky na plátky o hrúbke asi 5 mm.
- Cesnak som pokrájala na plátky.
- Zo 4 vetvičiek tymiánu som stiahla lístočky.
- Plátky paradajok, rovnako i cuketu a zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Plochú podlhovastú jenskú misu som vymazala asi 1 CL oleja,...
- ...rozhodila som do nej plátky cesnaku ...
- ...a začala som vrstvenie zeleniny od užšieho konca podlhovastej jenskej misy, a síce tak, že som najprv položila koliesko zemiaka, na to som dala šikmo koliesko cukety, dve kolieska paradajok, postupne som počet do šírky zvyšovala a kládla v tomto poradí na seba,...
- ...až som zaplnila celú misu.
- Všetko som ešte posypala lístkami tymiánu...
- ..vrstvy som posunula rukou na výšku kolmo k sebe,poliala olejom...
- ...a potrela kyslou pochúťkovou smotanou.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor, kým neboli zemiaky pekne do červena a do chrumkava a zmäkla aj ostatná zelenina - u mňa to trvalo 30 minút.
- Podávala som priamo v jenskej mise a každý si nabral prílohu k nedeľnému obedu sám, podľa svojej chuti. Zloženie zeleniny a ochutenie je veľmi chutné a príprava rýchla a jednoduchá, príloha pôsobí pekne aj farebne. Môže sa podávať aj samostatne ako ľahké veľmi chutné hlavné letné jedlo a výborný eintopf - odporúčam vyskúšať, splnilo moje predstavy aj o rýchlom a ľahkom nedeľnom varení.
Prajem Dobrú chuť :-)