Prekladané zemiaky Keka

Autor receptu: nonna

Sú tu vitamíny, enzými, minerály, antioxidanty, pre diabetikov škrob, tiež niečo proteínov a lipidov pre zasýtenie. Chuť je príjemná, na pošmak a pre tieto nevľúdne dni ako stvorená. Poteší, oblaží, rozohreje.

2
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky dobre umyjeme, neošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Umyté kelové a kapustové listy ponoríme na 4-5 minút do vriacej vody, zlejeme a necháme odkvapkať.
  3. Očistený cesnak pokrájame na tenké plátky, syr postrúhame na hrubšom strúhadle.
  4. Vytrieme kameninový pekáč alebo jenskú misu kúskom masla a uložíme prvú vrstvu zemiakov, trochu osolíme, poprášime čiernym korením a poukladáme na ne tenké plátky masla.
  5. Ďalej nasledujú kapustné listy. Tieto posypeme tymiánom a polovicou nastrúhaného syra, poukladáme na ne plátky jedného strúčika cesnaku.
  6. Po kapustových listoch nasleduje opäť vrstva zemiakov. posolíme, pridáme plátky masla a posypeme mätou.
  7. N atieto vrstvy uložíme kelové listy, pridáme druhý nakrájaný cesnak, druhú polovicu syra.
  8. Poslednou vrstvou sú opäť zemiaky. Aj na tieto poukladáme plátky masla, všetko podlejeme predhriatou vodou asi tak do polovice prekladaných zemiakov, prikryjeme alobalom a zapekáme v rozohriatej rúre cca 50-60 minút.