Preckedli švábske sviatočné pečivo /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

VIŠEGRDAD /Maďarsko/ ležiaci v strede dunajského ohybu, nie je obyčajnou dedinou.Má svoj nádherný hrad na 333 m.vysokom kopci, ktorý je niekoľko storočí spoluautorom stredoeuropských dejín.Začiatkom 18.stor. sa sem prisťahovali usadlíci z južného Nemecka/švábi/.Zachovávajú si svoje zvyky a kultúru i v dnešných časoch.Toto pečivo gazdinky piekli na sviatočné dni.Nie náhodou ho zaradili ako svadobné pečivo,.Ponúkali ním zvedavcov, ktorí sa prišli pozrieť na sobáš.

40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala na pracovnú dosku. Pridala som masť a maslo.
  2. Spolu som všetko opatrne pomrvila.
  3. Do pomrvenej masy som urobila jamku a pridala som všetky ostatné suroviny..vajce +jeden žltok, jeden bielok som odložila na potietanie povrchu pečiva..
  4. Zamiesila som polotuhé nelepivé cesto.Cesto som uložila do chladničky na jednu hodinu.
  5. Podrvené orechy zmiešané s cukrom...
  6. Vykrajované cesto som potrela vajcom , posypala orechami..Rúru som zohriala na 180 st. a piekla som ich 20 min...
  7. Upečené pečivo. Dobrú chuť...