Preckedli švábske sviatočné pečivo /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
VIŠEGRDAD /Maďarsko/ ležiaci v strede dunajského ohybu, nie je obyčajnou dedinou.Má
svoj nádherný hrad na 333 m.vysokom kopci, ktorý je niekoľko storočí spoluautorom
stredoeuropských dejín.Začiatkom 18.stor. sa sem prisťahovali usadlíci z južného
Nemecka/švábi/.Zachovávajú si svoje zvyky a kultúru i v dnešných časoch.Toto pečivo
gazdinky piekli na sviatočné dni.Nie náhodou ho zaradili ako svadobné pečivo,.Ponúkali
ním zvedavcov, ktorí sa prišli pozrieť na sobáš.
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Hladkú múku som preosiala na pracovnú dosku. Pridala som masť a maslo.
- Spolu som všetko opatrne pomrvila.
- Do pomrvenej masy som urobila jamku a pridala som všetky ostatné suroviny..vajce +jeden žltok, jeden bielok som odložila na potietanie povrchu pečiva..
- Zamiesila som polotuhé nelepivé cesto.Cesto som uložila do chladničky na jednu hodinu.
- Podrvené orechy zmiešané s cukrom...
- Vykrajované cesto som potrela vajcom , posypala orechami..Rúru som zohriala na 180 st. a piekla som ich 20 min...
- Upečené pečivo. Dobrú chuť...