Pražská torta (fotorecept)

Autor receptu: marikasu

O recept na túto tortu požiadala v diskusii zuzi13 a ja som ho našla v knihe z roku 1924, ktorú som zdedila po mojej českej babičke z Tábora.

Postup

  1. Pôvodný rozpis na túto tortu je z 15 vajec, po 500 g múky, cukru a masla. Je uvádzaná ako svadobná torta a pečú sa 3 korpusy rôznej veľkosti, ktoré sa ukladajú na seba. Ja som si to upravila a upiekla tortičku z 2/5 predpísanej receptúry.
  2. V mise zmiešame múku s cukrom a pomarančovou kôrou, pridáme žĺtky a chvíľu miešame. Potom primiešame celé vajíčka, znovu dobre vyšľaháme, pričom pomaly pridávame rozohriate a vychladnuté maslo a tuhý sneh z bielkov. Pečieme v mierne teplej rúre do ružova. Ja som piekla pri 175 st. C 35 minút.
  3. Úplne vychladnutú tortu potrieme malinovým džemom, polevou a necháme vyschnúť. Ozdobíme šľahačkou a jahodami, alebo bielkovými pusinkami.
  4. Polevu pri pripravíme vymiešaním cukru s citrónovou šťavou a vriacou vodou.
  5. Moja poleva asi nebola dostatočne hustá, pretože sa vpila do malinového džemu.