Pražská torta (fotorecept)
Autor receptu: marikasu
O recept na túto tortu požiadala v diskusii zuzi13 a ja som ho našla v knihe z roku 1924,
ktorú som zdedila po mojej českej babičke z Tábora.
Postup
- Pôvodný rozpis na túto tortu je z 15 vajec, po 500 g múky, cukru a masla. Je uvádzaná ako svadobná torta a pečú sa 3 korpusy rôznej veľkosti, ktoré sa ukladajú na seba. Ja som si to upravila a upiekla tortičku z 2/5 predpísanej receptúry.
- V mise zmiešame múku s cukrom a pomarančovou kôrou, pridáme žĺtky a chvíľu miešame. Potom primiešame celé vajíčka, znovu dobre vyšľaháme, pričom pomaly pridávame rozohriate a vychladnuté maslo a tuhý sneh z bielkov. Pečieme v mierne teplej rúre do ružova. Ja som piekla pri 175 st. C 35 minút.
- Úplne vychladnutú tortu potrieme malinovým džemom, polevou a necháme vyschnúť. Ozdobíme šľahačkou a jahodami, alebo bielkovými pusinkami.
- Polevu pri pripravíme vymiešaním cukru s citrónovou šťavou a vriacou vodou.
- Moja poleva asi nebola dostatočne hustá, pretože sa vpila do malinového džemu.