Pražma zlatá s citrónovými zemiakmi

Autor receptu: kukulienka71

Výborná morská rybka, marinovaná zmesou podobnou chermoule, pečená v rúre a podávaná s gréckymi citrónovými zemiakmi.

2
porcie
40 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Marinádu pripravíme posekaním a premiešaním vymenovaných surovín v mixéri.
  2. Ryby očistíme, umyjeme, osušíme, zvnútra naplníme a zvonka hrubo potrieme marinádou. Necháme v chlade aspoň 30 minút.
  3. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na tenšie kolieska, osolíme, posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a polejeme citrónovou štavou a rozpusteným maslom, premiešame a v pečiacim papierom vyloženom pekáčiku upečieme do chrumkava, mne to trvalo 30 minút.
  4. Rúru predhrejeme na 190°C a v pekáči s trochou olivového oleja ideme piecť ryby. Nezakryla som ich, len som z povrchu odstránila marinádu, keď chcete, môžete ju tam nechať. V polovici pečenia som k rybám pridala pár koliesok rajčín, ich šťava sa premiešala s rybím výpekom a výborne ho ochutila a nadstavila. Ryby sa upiekli do červena za 25 minút. Mäso pražmy je veľmi jemné, lahodné, marinádou získalo super príchuť po petržlenovej vňati, cesnaku a rasci. Citrónové zemiaky sa ako príloha k rybe osvedčili, dodali celému jedlu šmrnc.
  5. Tentokrát som víno nepodávala, keďže manžel hneď po obede sadal do auta na dlhú cestu, ale dávam len tip, aké víno sa k tejto lahôdke hodí.