Pražma v soli (fotorecept)

Autor receptu: eraserhead

Pražma zlatá (Sparus aurata) pre mňa vhodná aj na vianočný stôl, nakoľko vyprážaný kapor u mňa nemá ani najmenšiu šancu.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ryby zbavíme vnútorností, šupiny môžeme ponechať.
  2. Z bielkov spravíme tuhý sneh, ktorý jemne zamiešame do soli.
  3. Do brucha dáme vetvičku rozmarínu a cesnak. Môžete aj veľmi jemne koreniť čerstvo namletým čiernym korením - (žiadne korenie na ryby)
  4. Na pečiaci papier dáme vrstvu soli so snehom a uložíme ryby. Obložíme bylinkami ktoré nám ostali.
  5. Celú rybu zakryjeme zvyškom solnej hmoty a spravíme niekoľko priečnych rýh. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 30-35min (závisí od veľkosti ryby)
  6. Vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút oddychovať. Opatrne rozoberáme vzniknutú krustu
  7. Žĺtka čo ostali som zmiešal s parmezánom a natrel som s tým cukinu, nechal som krátko zapiecť v rúre.