Pravý banskoštiavnický guláš ala Arpi

Autor receptu: matus113

Guláš, ktorý vám bude chutiť tak, ako žiaden iný. Určite vyskúšajte.

12
porcií
300 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Divinu narežeme na kúsky a napácujeme 2 dni pred varením guláša v 0,5 l piva a 0,5 l červeného vína s čiernym, zeleným korením, trochou muškátového orieška (málinko).
  2. Do kotla dáme masť a slaninu - rozpálime. Pridáme cibuľu a orestujeme do zlatista.
  3. Pridáme červenú papriku a rozmiešame, veľmi rýchlo pridáme vopred pripravené mäso a zalejeme vodou. V tomto prípade mäso nesťahujeme, t.j. nerestujeme ho na cibuli, aby nám nezhorkla červená paprika. Pridáme 0,7 dcl červeného vína a časť rozpučeného cesnaku.
  4. Po dvoch hodinách varenia pridáme lečo, aby sa nám rozvarila paprika. Po ďalšej pol hodine pridáme paradajkový pretlak. Dochucujeme podľa chuti čili papričkami.
  5. Po troch hodinách pridáme vopred pripravené hríby - kuriatka, ktoré si pre mimosezónu pripravíme tak, že ich po zbere očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do vriacej vody s vegetou, prevaríme, scedíme, ochladíme a zamrazíme.
  6. Po 3,5 hodine varenia mäsa pridáme 1 až 2 nastrúhané zemiaky. Ostatné zemiaky nakrájame a tiež vložíme do gulášu.
  7. 45 minút pred koncom pridáme ostatné hríby. Kuriatka sme dali skôr pretože sú tvrdšie a dlhšie sa varia. Na konci primiešame zvyšný cesnak. Guláš samozrejme priebežne solíme podľa chuti.