Pravá nefalšovaná ťahaná štrúdľa od babičky

Autor receptu: luccikk9

Určite každý z nás pozná ťahanú štrúdťu,lenže nie každý recept na ňu je ten pravý a chutí rovnako.Moja babka ju pripravovala vždy pri nejakej zvláštnej príležitosti,pretože nie je to len taký hocijaký ľahký koláčik,ale je to poriadna fuška.Samozrejme dá s

20
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 120 °C

Postup

  1. Príprava cesta: Z hladkej múky,brav.masti,octu,soli,letného mlieka zamiesime cesto. Miesime ho dovtedy,kým sa nám nelepí. Potom ho necháme odležať na nejakú pol hodinku.
  2. Po odležaní si cesto vysypeme na veľký stôl zakrytý obrusom a pomúčený hladkou múkou. Cesto vyvaľkáme na väčší kruh a potrieme ho olejom a necháme zase na 10min postáť. Potom si poriadne namúčime ruky aby sa nám cesto dobre ťahalo a začneme ho pomaly ťahať až kým nebude pokrývať celý stôl.
  3. Cesto je pekne natiahnuté a môžeme ho začať plniť. Ako prvý dáme pomletý mak, naň pôjdu porajbané jablká a kryštálový cukor. Platí tu jedno pravidlo, koľko dáme maku, toľko cukru. Dá sa to počítať podľa hrstí rúk. Ďalej pridáme vanil.cukor,škoricový a na koniec postrúhame jednu celú Heru. Potom pomaly začneme cesto skrúcať. Po skrútení ho ho dáme do vymasteného a pomúčeného plechu a potreme ho olejom. Hotové ho necháme piecť na malom ohni približne jednu hodinu.Po upečení ho ešte posypeme práškovým cukrom. A môžeme sa pustiť do jedenia. Dobrú chuť!