Pozole (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Aj keď hlavnú ingedienciu na túto polievočku som na Slovensku nevidela, chcela by som sa o tento recept s vami podeliť. Ide o pozole blanco (biele pozole), ale má aj ďalšie variácie - pozole verde (zelené pozole) a pozole rojo (červené pozole). Farba závisí od druhu rozmixovaného čili, ktoré sa pridáva pri varení. Biele pozole sa varí bez čili. Namiesto kuraciny sa môže použiť aj bravčovina.

180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kukuricu uvaríme v 5 litroch vody s vápnom. Keď voda začne vrieť, hrniec odstavíme a necháme odpočívať cez noc (8 až 24 hodín). Potom kukuricu dobre umyjeme a odstránime šupku a "hlavičku" z každého kukuričného zrna.
  2. Do veľkého hrnca dáme kukuricu, cibuľu, cesnak, soľ a bobkové listy. Zalejeme vodou a varíme, kým kukurica nezmäkne a neotvorí sa.
  3. Kým sa pozole varí, pripravíme si "oblohu". Reďkovky nakrájame na malé kocky, šalát natrháme na menšie kúsky. Keď je kuriatko mäkké, vyberieme ho a "potrháme" na "vlákna".
  4. Servírujeme tak, že do polievku naberieme do taniera, do nej vložíme kuracie mäso, šalát, reďkovky, avokádo, posypeme čili a oreganom a vytlačíme šťavu zo štvrť limetky. Ako príloha sa podávajú tostadas (opražené tortillas) alebo tacos torados (zrolované upražené tortillas plnené syrom, nastrúhanou mrkvou, mäsom alebo zemiakovou kašou).
  5. Dobrú chuť :D