Povnina / mäsová plnka v ceste/

Autor receptu: alextv

Povninu robíme iba jedenkrát za rok ale stojí to za to - je veľmi dobrá !!! Tento recept je 1. príspevok k receptu Zemplínska Veľká noc.

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme surové vajíčka, vegetu, petržlenovú vňať osolíme , okoreníme a premiešame. Mäso pomelieme, pridáme roztlačený cesnak a spolu s rohlíkovou zmesou spolu zmiešame.
  2. Príprava cesta: Pripravíme si kvások, vlejeme ho do pripravenej múky, prilejeme olej , vymiesime vláčne cesto / ako na biely koláč/ a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na dvojnásobnú veľkosť plechu na ktorom budeme „povninu“ piecť.
  3. Na plech vložíme cesto tak ,aby 1. polovica bola na plechu a 2. polovica ležala vedľa neho. Na 1.polovicu cesta dáme mäsovo-rohlíkovú zmes a prikryjeme ho 2. polovicou cesta. Na krajoch cesto spolu spojíme. Na povrchu cesto popicháme vidličkou. Pečieme asi 60 minút na teplote 200 stupňov C. Po upečení „povninu“ zakryjeme utierkou, aby nám upečené cesto zmäklo. Podávame ako hlavné jedlo Veľkonočného menu.