Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept bol uverejnený na No.Salty 3. mája 2013, sú to slané tyčinky bez droždia,
cesto je spracované len z múky, soli, kyslej smotany a masla, nechá sa odpočívať
niekoľko hodín zaliate studenou vodou, po osušení a rozvaľkaní sa vtlačí valčekom do
cesta syr.
Všimla som si, že 21. mája 2013 uviedla tento recept @izabela929, z iného zdroja a líši sa
obsahom smotany. Pre výnimočnosť receptu ho pridávam ako inšpiráciu na vynikajúce
ľahké krehké tyčinky pre iných, ktorí ich ešte nerobili.
4 hodiny minút príprava |
15 minút na 200 horný a dolný oh °C |
Postup- Do misy som dala preosiatu múku, soľ a premiešala som ich spolu.
- Pridala som čerstvé zmäknuté maslo, ktoré som pokrájala na menšie kúsky.
- Pridala som 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, všetko som spracovala dôkladne rukami na kompaktné cesto, ked sa spojilo, sploštila som ho dlaňami a...
- ..zaliala takým množstvom ľadovej studenej vody, aby bolo ponorené pod hladinou vody asi 5- 7 cm. Cesto som nechala odpočívať vo vode 4 hodiny, zatiaľ som urobila doma kopec inej práce. Potom som ho vybrala z misy, dôkladne som ho osušila pomocou kuchynskej papierovej utierky.
- Nastrúhala som na jemno syr Parmigiano Reggiano.
- Osušené cesto somj emne pomúčila, rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 5 - 6 mm.
- Posypala som ho nastrúhaným syrom, ktorý som jemne prešla valčekom a vtlačila som ho tak jemne do cesta, ktoré som predtým ničím nepotrela.
- Pokrájala som ho na dlhé tyčinky silné asi 5 - 6 mm a dala som ich na plech vystlaný pečiacim papierom /fóliou/,pokládla som ich dalej od seba, lebo pri pečení dosť zväčšia svoj objem aj ked v nich nie je žiadne droždie či kypriaci prášok alebo soda bicarbona.
- Tieto tyčinky som piekla na funkcii horný a dolný ohrev 15 minút pri teplote 200 stupňov, kým neboli upečené pekne do ružova. Čas a teplotu si prispôsobí každý podľa toho, ako pečie jeho vlastná trúba.
- Ked vychladli, uložila som ich na podnos. Sú to veľmi chutné tyčinky, ktoré majú jemne štipľavú korenistú chuť po parmezáne, chrumkavý povrch, sú jemné a vláčne vo vnútri a pekne nadýchané, zároveň krehké, rozplývajú sa na jazyku po odkusnutí. Upiekla som ich v predstihu, zajtra mám veľmi vzácnu a milú návštevu, prídu najmenší z rodiny, môj "Liebling" má 12 rokov, on a jeho 8 ročná sestrička zbožňujú slané syrové tyčinky, chcem im spraviť radosť :-)
- Toto cesto, ktoré odpočíva niekoľko hodín pod vodou nie je žiadna novinka, naše babičky a prababičky nepoznali chladničky, tak zalievali cesto ľadovou studenou vodou, robievali ho aj na sladko /rôzne plnené rohlíčky, taštičky, hrebienky.../ a na slano.Cesto sa vyznačuje vysokou kvalitou, má vysoký obsah masla, kyslá smotane dobre drží tvar, ktorý z neho vykúzlime,je ľahučké, nadýchané, krehké, vláčne vo vnútri, chrumkavé na povrchu a mimoriadne chutné, vydrží ako čerstvé i viac dní - pravda, ak zostane.
Tieto tyčinky, zložené len z mála surovínn, jednoduché spracovaním, sú vhodné ako pre deti, ale aj výborným pohostením pre dospelých k vínečku, alebo na chrumkanie len tak, sú vysoko návykové :-)))
|