Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept bol uverejnený na No.Salty 3. mája 2013, sú to slané tyčinky bez droždia, cesto je spracované len z múky, soli, kyslej smotany a masla, nechá sa odpočívať niekoľko hodín zaliate studenou vodou, po osušení a rozvaľkaní sa vtlačí valčekom do cesta syr. Všimla som si, že 21. mája 2013 uviedla tento recept @izabela929, z iného zdroja a líši sa obsahom smotany. Pre výnimočnosť receptu ho pridávam ako inšpiráciu na vynikajúce ľahké krehké tyčinky pre iných, ktorí ich ešte nerobili.

4 hodiny minút
príprava
15 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu múku, soľ a premiešala som ich spolu.
  2. Pridala som čerstvé zmäknuté maslo, ktoré som pokrájala na menšie kúsky.
  3. Pridala som 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, všetko som spracovala dôkladne rukami na kompaktné cesto, ked sa spojilo, sploštila som ho dlaňami a...
  4. ..zaliala takým množstvom ľadovej studenej vody, aby bolo ponorené pod hladinou vody asi 5- 7 cm. Cesto som nechala odpočívať vo vode 4 hodiny, zatiaľ som urobila doma kopec inej práce. Potom som ho vybrala z misy, dôkladne som ho osušila pomocou kuchynskej papierovej utierky.
  5. Nastrúhala som na jemno syr Parmigiano Reggiano.
  6. Osušené cesto somj emne pomúčila, rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 5 - 6 mm.
  7. Posypala som ho nastrúhaným syrom, ktorý som jemne prešla valčekom a vtlačila som ho tak jemne do cesta, ktoré som predtým ničím nepotrela.
  8. Pokrájala som ho na dlhé tyčinky silné asi 5 - 6 mm a dala som ich na plech vystlaný pečiacim papierom /fóliou/,pokládla som ich dalej od seba, lebo pri pečení dosť zväčšia svoj objem aj ked v nich nie je žiadne droždie či kypriaci prášok alebo soda bicarbona.
  9. Tieto tyčinky som piekla na funkcii horný a dolný ohrev 15 minút pri teplote 200 stupňov, kým neboli upečené pekne do ružova. Čas a teplotu si prispôsobí každý podľa toho, ako pečie jeho vlastná trúba.
  10. Ked vychladli, uložila som ich na podnos. Sú to veľmi chutné tyčinky, ktoré majú jemne štipľavú korenistú chuť po parmezáne, chrumkavý povrch, sú jemné a vláčne vo vnútri a pekne nadýchané, zároveň krehké, rozplývajú sa na jazyku po odkusnutí. Upiekla som ich v predstihu, zajtra mám veľmi vzácnu a milú návštevu, prídu najmenší z rodiny, môj "Liebling" má 12 rokov, on a jeho 8 ročná sestrička zbožňujú slané syrové tyčinky, chcem im spraviť radosť :-)
  11. Toto cesto, ktoré odpočíva niekoľko hodín pod vodou nie je žiadna novinka, naše babičky a prababičky nepoznali chladničky, tak zalievali cesto ľadovou studenou vodou, robievali ho aj na sladko /rôzne plnené rohlíčky, taštičky, hrebienky.../ a na slano.Cesto sa vyznačuje vysokou kvalitou, má vysoký obsah masla, kyslá smotane dobre drží tvar, ktorý z neho vykúzlime,je ľahučké, nadýchané, krehké, vláčne vo vnútri, chrumkavé na povrchu a mimoriadne chutné, vydrží ako čerstvé i viac dní - pravda, ak zostane. Tieto tyčinky, zložené len z mála surovínn, jednoduché spracovaním, sú vhodné ako pre deti, ale aj výborným pohostením pre dospelých k vínečku, alebo na chrumkanie len tak, sú vysoko návykové :-)))