Kapustnica

Pôstna kapustnica po našom

Autor receptu: siuuu

Túto kapustnicu varíme v našej rodine na Vianoce aj na Silvestra od čias, ktoré si pamätám. Varila ju ešte moja babka, potom krstná mama a teraz aj ja.* Skúšala som aj mäsovú verziu, ale táto bezmäsitá mi chutí najviac. Viem, že receptov na kapustnicu je asi toľko, koľko na majonézový šalát, ale tento som tu nenašla, tak pridávam do zbierky aj ten náš. Množstvo surovín je orientačné, u nás sa varí vždy tak nejako od oka.

6-8
porcií
10 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kyslú kapustu dáme do hrnca aj so šťavou, zalejeme vodou, s mierou osolíme (radšej menej ako viac, pretože kvasená kapusta je tiež slaná, takže radšej dosoliť ako presoliť), pridáme hrsť sušených hríbov, bobkové listy a varíme pokiaľ kapusta aj hríby nie sú mäkké. Potom vložíme sušené slivky a varíme ďalej.
  2. Medzitým si urobíme zápražku z jednej pokrájanej cibule, oleja prípadne bravčovej masti, hladkej múky a sladkej mletej papriky, ktorú jemne osolíme, okoreníme, prevaríme a potrebné množstvo prepasírujeme cez sitko do vriacej polievky.
  3. Premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, korením a cukrom, prevaríme a môžeme podávať. U nás sa zvyčajne varí deň vopred, aby sa chute prepojili. Dokážem ju jesť aj týždeň a každým dňom je lepšia a lepšia.