Poskladané zemiaky

Autor receptu: brambora

Nikdy som nemala veľmi v obľube klasické francúzske zemiaky, preto som rozmýšľala ako ich vylepšiť, aby aj mne chutili. Klasika sa mi zdala veľmi obyčajná, suchá, bez nápadu a tak som vymyslela toto.

5
porcií
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajíčka si uvaríme natvrdo a brokolicu len tak na rýchlo vhodíme do vriacej vody. Zmiešame smotanu kyslú so smotanou sladkou a poriadne pretrepeme.
  2. Zemiaky si nakrájame na kolieska a vystelieme nimi zapekaciu misu (ja som mala okrúhlu), pridáme koreniny aké máte radi. Na zemiaky poukladáme točenú nakrájanú na kolieska, nakrájané vajíčko, surovú mrkvu nakrájanú na polkolieska, menšie kúsky mierne uvarenej brokolice a klobásku nakrájanú na polkolieska. Posypeme polovicou nastrúhaného syra. A opäť dáme zemiaky, pritlačíme, okoreníme a polejeme trochou smotany kyslej zmiešanej so sladkou smotanou. Vrstvíme ďalej: točená - vajíčko - mrkva - brokolica - klobáska - zvyšný strúhaný syr - zemiaky. Pritlačíme, okoreníme a zalejeme zvyškom kyslej smotany zmiešanej so sladkou smotanou.
  3. Pečieme pri 180 C asi 30 minút. Zemiaky sú šťavnaté. Mňam. Podávame k tomu kyslú uhorku, kvašák alebo čalamádu.