Plnené košíčky

Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto v tvare obdĺžnika na hrúbku asi 3 mm, zrolujeme ho do rolky, zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chladničke.
  2. Medzitým pripravíme krém. Polovičnú dávku mlieka nalejeme do malého hrnčeka, pridáme cukor, vanilku a kôru z citróna. Zahrejeme na 50 °C. Druhú polovicu mlieka zmiešame s múkou a pridáme ju za stáleho miešania do zahriatej zmesi. Varíme do zhustnutia a necháme schladnúť na 30 °C. Zmiešané žĺtky a vajce vmiešame do zmesi.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, nakrájame ho na valčeky hrubé asi 4 cm, ktoré potom roztlačíme do silikónovej formy alebo do formy na mafiny. Roztláčame od stredu po okraje, aby vznikol malý košíček.
  4. Do košíčkov nalejeme krém a pečieme v rúre zohriatej na 175 °C 15 minút dozlata. Časť žltého melóna nakrájame a časť rozmixujeme. Košíčky zdobíme pripraveným melónom.