Portugalská polievka

Autor receptu: slavka2012

Túto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama odcestovala do Ameriky, kde sa neskôr vydala za Slováka a v pensylvánskom meste Allentown s ním prežila vyše 60 rokov. Na staré kolená sa vrátila na Slovensko a ja som sa od nej naučila variť nielen niektoré pre nás vtedy nezvyčajné jedlá, ale aj základy kuchynskej angličtiny...tento recept na polievku údajne získala od priateľky Portugalky a my ju preto voláme portugalská.

1 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
  2. Zeleninu očistíme a pokrájame na kúsky, (tekvicu a cibuľu som zabudla odfotiť s ostatnými surovinami kým boli vcelku, pridala som ich teraz)
  3. Pór rozrežeme na polovice zhruba v mieste, kde končí zelená farba a začína biela. Zelenú časť póru spolu s ostatnou zeleninou dáme do hrnca, pridáme kávovú lyžičku soli, zalejeme vodou a dáme variť.
  4. Bielu časť póru pokrájame na kolieska hrubé 2 až 3 mm a odložíme.
  5. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom, pridáme 1 až 2 lyžice olivového oleja
  6. a na kolieska pokrájanú bielu časť póru.
  7. Privedieme do varu a ešte asi 5 minút povaríme. Potom vypneme platničku (varnú dosku) a necháme dôjsť. Kolieska póru zmäknú a vytvoria v polievke chutnú závarku. Olivový olej jej dodá typickú plnú chuť. Na záver môžeme dochutiť čerstvo zomletým čiernym korením.
  8. Podávame buď čistú alebo s malými okružtekmi opečeného chleba, potretého cesnakom a pokvapkaného olivovým olejom.
  9. Táto polievka má mnoho obmien, napríklad namiesto koliesok póru môžeme do nej zavariť čerstvé lístky špenátu či rukoly.