Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept)
Autor receptu: slavka2012
Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru z rýb, vajec, cesnaku a koriandrovej vňate. Podávala sa samostatne ako hlavné jedlo alebo príloha k rybe ci kúsku mäsa, so surovým vajcom uprostred, ktoré si stravníci sami vmiešali do kaše. Okrem kašovitej existuje aj polievková verzia tiež so surovým vajcom, ktore dnes v reštauráciách nahradili vareným. Pridaním kreviet vznikne velmi chutné a výdatné jedlo s prekvapivo výraznou chuťou.
6 porcií |
45 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Ja som nemala dosť suchého chleba, tak som si pomohla suchými žemľovými kockami, ktoré v Rakúsku predávajú ako polotovar na prípravu knedlí. Cesnak pokrájame na plátky, chlebovíé kocky namočíme do studenej vody, koriandrovú vňať nastriháme na drobné kúsky, krevety rozmrazíme, ak treba vylúpneme z pancierikov (moje boli už vylúpané), pancieriky múžne uvariť v malom množstve vody a získame tým vývar, ak nemáme, použijeme buď domáci rybí vývar alebo obyčajnú vodu. Vajíčka rozbijeme a rozšľaháme.
- Najskôr na rozohriatom olivovom oleji osmažíme krevety, smažíme ich dovtedy, kým nezružovejú a neskrútia sa do klbka. Hotové ich vyberieme z panvice a odložíme.
- Na olej, kde sa pražili krevety pridáme na plátky nakrájaný cesnak
- a keď zružovie, pridáme rozmočený chlieb aj s prípadnou vodou, ktorá zostala na dne nádoby. Miešame a podľa potreby pridáme rybí či krevetí vývar alebo vodu, spolu s 50 ml suchého bieleho vína. Kašu za stáleho miešania varíme 15 až 20 minút, kým nezíska do istej miery homogénnu kašovitú konzistenciu.
- Do takmer uvarenej kaše pridáme usmažené krevety,
- premiešame, pridáme rozšľahané vajcia,
- za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým trošku nezhustne a vajcia nie sú dokonale uvarené. Napokon pridáme postrihanú koriandrovú vňať, prisolímem pridáme čerstvo zomleté čierne korenie, dôkladne premiešame a necháme chvíľku odstáť.
- Podávame v nádobe, v ktorej sa açorda pripravovala, ozdobené čiernymi olivami. Açordu bez kreviet zvyknú v súčasnosti v Portugalsku podávať ako prílohu napríklad ku grilovaným či praženým sardinkám, ktorých sezána sa ešte neskončila. S prídavkom kreviet či rybieho mäsa je acorda plnohodnotným a výdatným hlavným jedlom, ku ktorému sa najlepšie hodí suché biele víno, napríklad Joao Pires.