Pórovo-syrový koláč s levanduľou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Výborný slaný koláč s chuťou čerstvej levandule..patrí medzi spomienkové, keď bola vo
vinohrade oberačka, medzi makovými, orechovými a kapustovými štrúdľami sa piekol aj
tento slaný pórový koláč vo vyhriatej murovanej peci...hlavne nie je náročný na
čas..všetko sa pomieša a šup s ním do trúby..
50 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Nechala som si na záhrade pór, ani som nevedela, či mi prezimuje, tak som sa rozhodla niečo z neho urobiť...je krásny a škoda nevyužiť na parádny koláčik..
- vytrhala zo zemi...
- umyla a očistila od koreňov a žltých listov...odvážila 500g. a pokrájala na kolieska..
- do rajnice som dala lyžicu masla a podusila som chvíľku pokrájaný pór, aby otupilo trošku jeho výraznú chuť..počas dusenia, som pridala štipku soli a korenia..odložila a nechala vychladnúť..
- pripravila som si cesto..polohrubú múku som preosiala, pridla 3 vajcia, soľ a prášok do pečiva..
- pridala som 3 dl. mlieka..a veštko som ,poriadne vymiešala...
- do vymiešaného cesta som pridala strúhaný syr..
- pridala na kocky pokrájaný údený syr...to je na vás, aký použijete...
- pridala podusený vychladnutý pór...
- všetko som zmiešala dochutila strúhaným muškátovým orieškom, pokrájanou levanduľou a na zjemnenie chuti som pridala lyžicu smotany..
- vyliala na vymastenú okrúhlu formu... trúbu som predhriala na 180st. a piekol sa 40 min..
- upečený..
- v reze..lahodný jemný a veľmi chutný koláč, len tak niečo zahryznúť hoc aj pri posedení s priateľmi pri pive a vínku...prajem dobrú chuť...