Pórovo-syrový koláč s levanduľou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Výborný slaný koláč s chuťou čerstvej levandule..patrí medzi spomienkové, keď bola vo vinohrade oberačka, medzi makovými, orechovými a kapustovými štrúdľami sa piekol aj tento slaný pórový koláč vo vyhriatej murovanej peci...hlavne nie je náročný na čas..všetko sa pomieša a šup s ním do trúby..

50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nechala som si na záhrade pór, ani som nevedela, či mi prezimuje, tak som sa rozhodla niečo z neho urobiť...je krásny a škoda nevyužiť na parádny koláčik..
  2. vytrhala zo zemi...
  3. umyla a očistila od koreňov a žltých listov...odvážila 500g. a pokrájala na kolieska..
  4. do rajnice som dala lyžicu masla a podusila som chvíľku pokrájaný pór, aby otupilo trošku jeho výraznú chuť..počas dusenia, som pridala štipku soli a korenia..odložila a nechala vychladnúť..
  5. pripravila som si cesto..polohrubú múku som preosiala, pridla 3 vajcia, soľ a prášok do pečiva..
  6. pridala som 3 dl. mlieka..a veštko som ,poriadne vymiešala...
  7. do vymiešaného cesta som pridala strúhaný syr..
  8. pridala na kocky pokrájaný údený syr...to je na vás, aký použijete...
  9. pridala podusený vychladnutý pór...
  10. všetko som zmiešala dochutila strúhaným muškátovým orieškom, pokrájanou levanduľou a na zjemnenie chuti som pridala lyžicu smotany..
  11. vyliala na vymastenú okrúhlu formu... trúbu som predhriala na 180st. a piekol sa 40 min..
  12. upečený..
  13. v reze..lahodný jemný a veľmi chutný koláč, len tak niečo zahryznúť hoc aj pri posedení s priateľmi pri pive a vínku...prajem dobrú chuť...