Pórová polievka so zemiakmi a šalviou (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Postup

  1. Cesnak a stredne veľkú cibuľu očistíme a nakrájame na plátky.
  2. Cibuľu speníme v hrnci na oleji. Pridáme cesnak a ešte minútu popražíme.
  3. Medzitým si nakrájame pór na kolieska. Nedávala som len bielu časť, ale takmer celý pór.
  4. Nakrájaný pór pridáme do hrnca a dobre premiešame. Pražíme ďalších cca 5 minút.
  5. Kým sa praží nakrájame očistené zemiaky na kolieska. Pridáme ich do hrnca.
  6. Pripravíme si šalviové lístky. Použila som cca 15 väčších lístkov (mala som klasickú šalviu lekársku a šalviu melónovu).
  7. Lístky nasekáme a pridáme do hrnca.
  8. Zalejeme vývarom (mala som len zvyšok zamrazeného cca 450 ml) a vodou. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a čiernym korením.
  9. Pripravíme si 3 krajce chleba, olivový olej a malé lístky šalvie (mala som mladú šalviu zlatú)
  10. Kôrky z chleba odrežeme a chlieb nakrájame na malé kocky.
  11. V panvici rozohrejeme olivový olej , pridáme chlieb a šalviu a opekáme dochrumkava. Polievku podávame posypanú chlebovými kockami a chrumkavou šalviou.