Pórková polievka s hráškom

Autor receptu: alena45

u nás je mimoriadne obľúbená.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme suroviny na varenie - zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky, pór umyjeme a pokrájame na kolieska, hrášok opláchneme v sitku v studenej vode, ak je to potrebné. Ja mám svoj hrášok a pred zmrazením ho neumývam, môže sa tam dostať aj nejaká nečistota. V hrnci, v ktorom budeme variť, roztopíme maslo a zľahka opražíme na kolieska pokrájaný pór. Posypeme ho múkou a ďalej pražíme. Posypeme soľou, cukrom a čiernym korením. Zemiaky a hrášok máme pripravené v miske zaliatej čistou vodou. Vylejeme do polievky, pridáme bobkový list a miešame, aby sa nám neurobili hrčky. Zemiaky poslúžia ako habarka.
  2. Dolejeme vodou a mliekom do želaného množstva, cca 2 litre. Varíme na slabom plameni, občas premiešame a asi po 15 minútach skontrolujeme, či sú zemiaky uvarené. Polievku na lyžičke okoštujeme a prípadne dochutíme.
  3. Ak je všetko hotové, dáme polievku dole z ohňa, miešame a asi po pár sekundách vidíme, že var sa zastavil, vtedy pomaly vlejeme sladkú smotanu. Vrátime na oheň prehriať. Podávame buď s posekaným uvareným vajíčkom, alebo s kockami syra, alebo s opečenou slaninkou, dá sa naozaj s hocičím, ja mám rada aj s lyžičkou Eros Pištu, ale chutí aj samotná. Dobrú chuť.