Popara (fotorecept)
Autor receptu: denyany
Poznáte? Možno pod iným názvom. Toto jedlo varievala svokra a nevedeli sa ho dojesť.
Ja ho robievam manželovi občas, tak ako dnes, keď som upratovala mrazák a našla som
tam zamrazené zvyšky chleba. Najlepšie je použiť 2-3dňový.
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny: chlieb, slaninu a syr.
- Chlieb nakrájame na kocky asi 3x3cm.
Syr pokrájame na menšie kocočky, asi 1x1cm.Syr môžte použiť, aký máte, chcete, ja som raz kombinovala aj s taveným- 2 trojuholníčky sa povaľovali dlhšie v chladničke, tak som ich použila.
Slaninu tiež na kocočky, ako to robievate napr. na halušky.
- Teraz na dno nádoby, v ktorej vlastne dokončíme celé jedlo, dáme vrstvu chleba, jemne posolíme( myslíme na to, že slanina i syr slané už sú, tak aby sme to vo finále nemali presolené. Radšej dosoliť na tanieri.) Na chlieb pár kociek syra a takto pokračujeme, kým máme suroviny. Na vrchu by mal byť chlieb..
- Slaninu vyškvaríme. Vodu dáme variť.
- Chlieb so syrom zalejeme vriacou vodou a prikryjeme pokrievkou. Počkáme 3-4 minúty a pozrieme, či chlieb je všetok nasiaknutý. Môžme aj premiešať. Chlieb by mal byť vlhký, syr by sa mal ťahať. S tou vodou opatrne! Niekedy vznikne takmer kaša, ak je vody viac. Ale závisí to aj od kvality chleba. Ak je to málo vlhké, pridáme ešte trocha vody a počkáme.
- Nakoniec primiešame vyškvarenú slaninku aj s výpekom a môžme jesť.
Jedlo nevyzerá veľmi vábne, niekedy aj tak, akoby už raz konzumované bolo. Ale ak niekto skúsi, tak dajte vedieť, ako chutilo.
- Fotila som prvý raz, tak sorry za tie fotky. Ale zistila som, že ma to ani nejak nebaví. Radšej varím.-;)