Pomarančový likér II. (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Na internete je veľa rôznych receptov na pomarančový likér, ktoré sú si podobné, ale i
také, čo sú úplne rozdielne. Našla som tri úplne iné, vybrala som si dva. Tu je druhý z nich.
Postup
- Pripravíme si suroviny. Ja som veľké pomaranče nezohnala, tak som použila 6 malých.
- Pripravíme si väčší pohár. (ja som našla len malé a potom tento veľký, tak som si ho vzala, opláchla teplou vodou a na chvíľu dala do mikrovlnky).
Pomaranče poriadne vyumývame v horúcej vode, ja ich vydrhnem ešte aj kefkou. Potom ich ošúpeme, ale len tú oranžovú časť, tá biela je horká.
- Pomarančovú kôru zalejeme vodkou.
- Vanilkový struk narežeme pozdĺžne a vložíme do pohára.
- Do pohára vložíme i celú škoricu.
- Do pohára vytlačíme jeden pomaranč (v mojom prípade dva). Poriadne pomiešame a pohár dobre uzavrieme. Necháme na chladnom mieste odpočívať 7 dní, pričom ho každý deň poriadne pretrepeme.
- Hnedý cukor s vodou varíme na miernom ohni cca 5 minút, pokým sa nevytvorí sirup (obr. 1). Potom ho necháme úplne vychladnúť (obr. 2 - ako vždy, ja dávam na parapet a samozrejme sa musela celá armáda prísť pozrieť, čo to tam je :) )
- Po vychladnutí zmiešame sirup (sirupu dať podľa toho ako veľmi sladký chcete mať likér) s odstátou šťavou. Škoricu vyberieme. Dôkladne premiešame, prelejeme do väčšej sklenej nádoby (ja som nemusela, keďže som mala väčší pohár, tak som k tomu len priliala sirup) a uzavrieme. A necháme ďalších 7 dní odpočívať.
- Po 7 dňoch precedíme cez gázu alebo husté sitko. Prelejeme do fliaš a odložíme do chladničky.
- Mne z toho vyšlo toľkoto + 1 väčší štamperlík. Tento likér na rozdiel od toho prvého je viac sladký a viac ako pomaranč tam cítiť vanilku a škoricu.