Pomarančový likér II. (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Na internete je veľa rôznych receptov na pomarančový likér, ktoré sú si podobné, ale i také, čo sú úplne rozdielne. Našla som tri úplne iné, vybrala som si dva. Tu je druhý z nich.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ja som veľké pomaranče nezohnala, tak som použila 6 malých.
  2. Pripravíme si väčší pohár. (ja som našla len malé a potom tento veľký, tak som si ho vzala, opláchla teplou vodou a na chvíľu dala do mikrovlnky). Pomaranče poriadne vyumývame v horúcej vode, ja ich vydrhnem ešte aj kefkou. Potom ich ošúpeme, ale len tú oranžovú časť, tá biela je horká.
  3. Pomarančovú kôru zalejeme vodkou.
  4. Vanilkový struk narežeme pozdĺžne a vložíme do pohára.
  5. Do pohára vložíme i celú škoricu.
  6. Do pohára vytlačíme jeden pomaranč (v mojom prípade dva). Poriadne pomiešame a pohár dobre uzavrieme. Necháme na chladnom mieste odpočívať 7 dní, pričom ho každý deň poriadne pretrepeme.
  7. Hnedý cukor s vodou varíme na miernom ohni cca 5 minút, pokým sa nevytvorí sirup (obr. 1). Potom ho necháme úplne vychladnúť (obr. 2 - ako vždy, ja dávam na parapet a samozrejme sa musela celá armáda prísť pozrieť, čo to tam je :) )
  8. Po vychladnutí zmiešame sirup (sirupu dať podľa toho ako veľmi sladký chcete mať likér) s odstátou šťavou. Škoricu vyberieme. Dôkladne premiešame, prelejeme do väčšej sklenej nádoby (ja som nemusela, keďže som mala väčší pohár, tak som k tomu len priliala sirup) a uzavrieme. A necháme ďalších 7 dní odpočívať.
  9. Po 7 dňoch precedíme cez gázu alebo husté sitko. Prelejeme do fliaš a odložíme do chladničky.
  10. Mne z toho vyšlo toľkoto + 1 väčší štamperlík. Tento likér na rozdiel od toho prvého je viac sladký a viac ako pomaranč tam cítiť vanilku a škoricu.