Pomarančový koláč s cmarom

Autor receptu: gabculka

Recept pochádza z knihy Pečieme s láskou 6 - expres recepty do 20 minút. Na recepte ma zaujalo použitie cmaru, nakoľko koláčiky s touto surovinou sú vždy výborné.

20 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pokvapkanie uvedieme za stáleho miešania pomarančovú šťavu, cukor a pomarančovú kôru do varu a necháme asi 5 minút povariť. Potom pomarančový sirup odložíme na neskoršie použitie.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku a kypriaci prášok. Pridáme cukor, vanilkový cukor, vajcia, maslo alebo margarín a cmar. Prísady spracujeme elektrický šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni do hladka.
  3. Ručne vmiešame pomarančovú kôru. Ja som pre farebnosť nedala pomarančovú kôru ale kandizované ovocie.
  4. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a uhladíme. Ja mám silikónovú formu, takže mastenie a múčenie odpadáva. Formu vložíme do rúry a pečieme.
  5. Hotový koláč popichápe špajdľou a pomocou lyžice pokvapkáme pripraveným pomarančovým sirupom. Necháme asi 10 minút chladnúť, potom uvoľníme z formy. Priznám sa, ja som tento krok vynechala a aj tak zmizol koláčik zo stola....