Pomarančovo-čokoládový chlebíček

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

35 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta zmiešame maslo alebo margarín, žĺtky, cukor, vanilínový cukor a sušenú pomarančovú kôru a všetko vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Bielky a soľ ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Zmiešame múku a kypriaci prášok a zmes opatrne vmiešame do maslovej hmoty. Potom do hmoty ručne zľahka vmiešame sneh z bielkov. Postupne po častiach pridávame pomarančovú šťavu, kyslú smotanu a na malé kúsky posekanú čokoládu a všetko opatrne zamiešame.
  2. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy typu biskupský chlebíček (30 x 11 cm) a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť.
    Elektrická rúra: 180 °C
    Teplovzdušná rúra: 160 °C
    Plynová rúra: stupeň 3

    Doba pečenia: asi 60 minút
  3. Upečený chlebíček necháme vo forme chvíľku schladnúť, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  4. Na polevu prevaríme pomarančovú šťavu, cukor a vodu a necháme vychladnúť. Korpus dáme späť do očistenej formy a špajdľou doň urobíme asi 35 dierok až po dno formy. Korpus polejeme tekutinou, prikryjeme fóliou a necháme cez noc odležať.
  5. Tip: Pomarančovú šťavu môžeme nahradiť 100 % pomarančovým džúsom.