Pomarančovo-čokoládová torta

Autor receptu: stanci11

Jedna z vecí, ktoré milujem, je vyrábať ľuďom prekvapká :D A mama mala narodky, tak to je udalosť, ktorá si priam pýta niečo také :) Prišla som domov, ráno som sa tvárila, ako ťažko spím, a len čo vytiahla päty z domu, dala som sa do pečenia... a nato, že to bol celkom experiment, dopadol famózne a ja môžem len odporúčať... Zároveň sa hneď úvodom chcem poďakovať @Babav, pretože korpus som odkukala z jej pomarančovej torty a len minimálne som ho zmenila :) a bez neho by to nedopadlo tak fantasticky.

120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Úvodom sa ospravedlňujem že nemám presne nafotený postup, nečakala som že to zožne taký úspech, ale určite budem tortu piecť zase a dofotím, priložím :)
  2. Korpus: Pomaranče som vydrhla v horúcej octovej vode a dala variť na malom plameni dve hodiny. Keď sa uvarili, tak som ich celé nakrájala, nechala vychladiť a potom som ich zmixovala na úplné pyré.
  3. Vedľa som si vyšľahala žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne som prisypala mleté mandle a 4 PL múky zmiešanej s prdopečom. Potom som postupne zašľahala do zmesi pomarančové pyré. A ako posledné som už opatrne ručne vmiešala vyšľahané bielka (so štipkou soli).
  4. Pripravené cesto som vliala do formy 23 cm - vymastenej maslom a zľahka vysypanej múkou. Piekla som 50 min na 170 - 180 °C. Máme trúbu draka, takže tak po 20 min som korpus prikryla papierom na pečenie nech mi zhora nehorí :)
  5. Po upečení som korpus bachla na sneh a šla pripraviť krém..
  6. Čokoládu som rozpustila vo vodnom kúpeli a nechala mierne schladnúť. Zatiaľ som vedľa vyšľahala mascarpone, tvaroh aj šľahačku a do tejto zmesi som vliala a zašľahala čokoládu... no a toto je bod, kde už som sa musela držať...:D ja mám tendencie ochutnávať,,,a nie raz :D
  7. Korpus som 2x pozdĺžne prekrojila niťou, pozor je riadne šťavnatý, takže nie úplne ľahko sa tie pláty dvihnú od seba...ale s trochou trpezlivosti to ide :)
  8. Na spodný plát som dala husto mandarinky (odkvapkané), zakryla krémom, položila druhý plát...na tento druhý som dala už len zbytok mandariniek, zase krém a posledný tretí plát. Povrch som potrela rumom, a celú tortu (vrch + boky) som potrela tenkou vrstvou krému, ktorý mi ostal. A ešte pred schladením som boky posypala mletými orechami... a šup s tým celým zase von do naturálnej chladničky :D
  9. Vo vodných kúpeľoch som si rozpustila čokolády, s trochou kokosového oleja a s rumom v horkej čokoláde (veď rumu nie je nikdy dosť)...a potom prišiel pokus o zdobenie: najskôr som vyrobila kvaple po stranách (to už aj bracho pomáhal :D) ..a povrch sme len tak cik-cak pocákali... ja nemám moc designové cítenie a takto to bolo také roztomilé, avantgarda dajme tomu :D :D
  10. A ešte mám fotečku z načatej :) Pre predstavu, korpus pomarančový, šťavnatý, voňavý, no ešte raz musím povedať - ďakujem milá @Babav :) Krém stuhol nádherne, čokoládový, nepresladený, a v ňom tie svieže mandarinky... Rozhodne neoľutujete keď vyskúšate :) Ja si túto tortu zopakujem určite, a tuším že nielen raz ;)