Pomarančová torta s makom (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

Vynikajúca tortička na oslavu ale aj k nedeľnej kávičke ......

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Neolúpané pomaranče pokrájame na 1/2 cm plátky. Dáme ich do hrnca a zalejeme vodou, pridáme cukor. Necháme zovrieť a varíme ich 20 min. na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje a ostane hustý sirup. Necháme ich úplne vychladnúť.
  2. Tortovú formu vymastíme a vyložíme papierom na pečenie. Na dno poukladáme plátky pomaranča, vojde sa ich tam sedem. Treba vybrať najkrajšie plátky. Ostatné pomaranče scedíme. Odkvapkané pomaranče rozmixujeme s 1 dcl sirupu. Zvyšný sirup si odložíme bokom.
  3. Na cesto si zmiešame suché prísady: múku s práškom do pečiva, makom a mandľami.
  4. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej bielej peny. Pridáme pomarančové pyré a ešte rýchlo prešľaháme. Zmiešame so suchými prísadami, vylejeme do formy a pečieme 40-45 minút pri 180°C. Upečený korpus necháme vychladnúť na mriežke a potom vyklopíme z formy.
  5. Na krém žĺtky vyšľaháme so šťavou a kôrou z citrusov.
  6. Pridáme maslo a cukor....
  7. Nad parou zmes šľaháme do zhustnutia. Môže to trvať aj pol hodiny, preto sa neobávajte, ak budete šľahať a šľahať a stále nič, musíte to trpezlivo miešať.(Mne to trvalo cca 15 min.) Krém necháme vychladnúť.
  8. Vychladnutý korpus 2-krát prekrojíme. Spodný diel dôkladne pokvapkáme odloženým sirupom a potrieme polovicou krému. Prostredný diel taktiež pokvapkáme sirupom ale z obidvoch strán, položíme na spodný diel a natrieme zvyšným krémom. Priklopíme vrchný diel a povrch ešte potrieme sirupom, aby sa pomaranče krásne leskli. Sirupom nesmieme šetriť, pretože inak bude torta veľmi suchá!!!!!!!