Pomaly pečený močing so šampiňónmi

Autor receptu: radox1

Keď sa povie močing, najčastejšie je spojený s gulášom, ale prečo nespraviť tento fantastický kus mäsa popredkávaný kolagénovými vláknami ináč. Je to vynikajúca náhrada napr. za líčka.

4
porcie
15 minút
príprava
270 minút
na 130 °C

Postup

  1. Do hrnca dáme pár kvapiek oleja, necháme dobre rozohriať a mäso v celku dobre zatiahneme po všetkých stranách - bude to prskať a následne dáme bokom. Do výpeku pridáme nakrájanú slaninu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, cesnak v šupke, koreniny a restujeme na vysokej teplote do hneda. Pridáme pretlak, ktory je potrebné tiež dobre zarestovať, b. víno, ktoré necháme z časti odparit, šampinóny - najlepšie čo najmenšie a vcelku. Vložíme mäso, mierne podlejeme horúcim vývarom-vodou tak, aby mäso vyčnievalo, prikryjeme a vložíme vo vyhriatej rúry na 130° 4 hod. plus necháme dôjsť ešte aspon 30 minút po vypnutí - rúra stále pracuje. V žiadnom prípade do rúry nenazeráme - ja som si šiel dať 80 km na hrádzu. Vytiahneme hrniec z rúry, vyberieme mäso a šampiňóny, zbytok prelejeme do sitka a prepasírujeme do dalšej nádoby. Šťavu zredukujeme varom do hustejšej konzistencie, dochutíme, odstavíme bokom a zašľaháme studené maslo - už nevaríme.
  2. Zeler nakrájame na kocky a spolu so zemiakmi uvaríme do mäkka.pridáme smotanu a vyšľaháme na krém. Mäso po miernom vychladnutí nakrájame na plátky (nikdy nie horúce, aby šťava nevytiekla), naservírujeme a môžeme expedovať. Močing je tak mäkky, že úplne stačí lyžica.