Pečený bravčový bôčik

Pomaly pečený bravčový bôčik so strukovinami

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Očistený nakrájaný bôčik osolíme, okoreníme a spolu s maslom a bylinkami pomaly pečieme v rúre pri 75 °C cca 20 hodín.
  2. Vopred namočené strukoviny uvaríme, ku koncu varenia osolíme. K strukovinám pridáme omáčku demi glace, povaríme do želanej konzistencie, dochutíme.
  3. Očistené zemiaky dáme pomalým varom uvariť do kyslého mlieka.
  4. Hotový bôčik pred podávaním prudko opečieme dochrumkava. Servírujeme so strukovinami a zemiakmi.
  5. Bôčik môžeme namiesto dlhého pomalého pečenia pripraviť aj metódou sous vide. Sous vide je u profesionálov obľúbená metóda prípravy najmä mäsa. Je to vlastne tepelná úprava zavákuovanej suroviny vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote. Na „suvidovanie“ sa používajú špeciálne zariadenia, dajú sa kúpiť aj na domáce použitie. Doma ho možno sčasti nahradiť aj tak, že mäso s prísadami zavákuujeme a varíme v hrnci, musíme ale sledovať, aby mala voda konštantnú teplotu.