Pomaly pečené morčacie stehno po židovsky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpila som morčacie stehná, chcela som ich pripraviť veľmi chutne, preto som siahla medzi moje recepty zo židovskej kuchyne, ktorá je svetoznáma svojimi dobrotami. Zvolila som pomalé pečenie, čím som dosiahla, že mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté, oddeľovalo sa od kosti a a na posledných 15 minút som dala funkciu grill, aby kožička bola krásne do hnedo-červena upečená a chrumkavá. Mäsko bolo delikátne jemné, získalo úžasnú chuť jablka, vína a ľahkú pikantnosť použitých korenín.

2
porcie
24 minút
príprava
150 minút
na 170/ gril 15 minút 2 °C

Postup

  1. 24 hodín pred varením som vložila umyté, osušené morčacie stehná do misy.
  2. Poriadne som ich osolila a soľ som ešte rukami vmasírovala z každej strany, jemne som ich preliala olejom a odložila prikryté odpočinúť do chladničky
  3. Dnes som pripravené morčacie stehná vložila do pekáčika, kedže boli veľké a varila som len pre dvoch, to druhé som vrátila do chladničky.
  4. Pridala som husaciu masť. Prikryté som vložila piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 1 hodinu, občas som ho prelialala vypečenou šťavou.
  5. Stehno so m vybrala na tanier, na dno pekáčika som rozložila cibuľu pokrájanú na mesiačiky,...
  6. ...pokládla som na ňu plátky neošúpaných jabĺk, ktoré som jemne osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Posypala som ich mletým zázvorom, teraz som nemala čerstvý zázvor...
  8. ... a štipľavou a sladkou mletou červenou paprikou.
  9. Vrátila som morčacie stehno, ktoré som rovnako okorenila zázvorom, čerstvo mletým čiernym korením a paprikou, podliala som celé vínom a prikryté som dala znovu do trúby piecť na 45 minút, prelievala som ho výpekom.
  10. Po uplynutí tohoto času som pridala k morčaciemu stehnu zemiaky pokrájané na krížalky, tiež som ich rovnako okorenila a prikryté som celé vrátila opäť do piecť na 30 minút.
  11. Odstránila som pokrievku z pekáča, zvýšila som teplotu na 200 stupňov Celsia, zapla som funkciu gril na 15 minút a hotové vybrala.
  12. Horúce upečené morčacie stehno som položila na lôžko z upečenej cibule a upečených jabĺk, obložila som ho upečenými zemiakmi, kyslou uhorkou a cherry paradajkami. Stehno malo chrumkavú kožičku, mäsíčko bolo mäkkučké, oddeľovalo sa od kosti samo, získalo vynikajúcu chuť vínka, jabĺk a bolo ľahko pikantné, čo som dosiahla práve pomalým pečením..