Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept)

Autor receptu: celero

Túro úpravu bravčovej panenky som sa naučila na jednom príjemnom kuchárskom kurze od šéfkuchára Branislava Križana.

4
porcie
15+marinovanie minút
príprava
45-60 minút
na 80 °C

Postup

  1. Bravčovú panenku osolíme a okoreníme. Vložíme do nádoby, prelejeme olejom a v chladničke marinujeme. Po 24 hodinách vyberieme, vložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45-60 minút (podľa veľkosti panenky).
  2. Očistíme si šalotku a cesnak. Šalotku nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Parmezán nastrúhame na najmenšom strúhadle. Urobíme si vývar.
  3. Na troche masla pražíme plátky cesnaku a rozmarín, približne 2 minúty.
  4. Pridáme dubáky, jemne osolíme, zalejeme 0,5 dcl vína a 15 minút dusíme.
  5. Na rizoto si na troche masla do sklovita opražíme šalotku, pridáme ryžu, chvíľu opekáme a zalejeme 2 dcl vína.
  6. Keď sa víno vstrebe, postupne pridávame po naberačke vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme vždy až keď sa tá predchádzajúca vstrebe. Ryža je hotová približne za 16-20 minút.
  7. Do rizotta pridáme dubáky a premiešame. Potom pridáme kúsok masla, nastrúhaný parmezán, znova premiešame a rizotto je hotové.
  8. Upečenú bravčovú panenku nakrájame na tenké plátky a podávame s dubákovým rizottom.