Hovädzie mäso

Pomaly dusený hovädzí krk s blanšírovanou špargľou

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Postup

  1. Krk očistíme, nakrájame na porcie, osolíme a okoreníme. Mäso s 200 g masla, s tymianom a s vývarom dáme do uzatvorenej nádoby dusiť do rúry pri nízkej teplote na niekoľko hodín (môžeme dať napríklad cez noc pri teplote 80 stupňov). Alebo ho pripravíme klasicky - dusíme na sporáku pri vyššej teplote, vtedy však nebude také krehké.
  2. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Nakrájané uvaríme domäkka, potom scedíme a dáme do kuchynského robota. Pridáme 50 g masla, soľ, mlieko, nasekané bylinky, rozmixujeme a dochutíme podľa chuti.
  3. Špargľu nakrátko ponoríme do horúcej vody ochutenej citrónovou šťavou, vyberieme a vysušíme.
  4. Oddelíme žĺtky od bielkov (bielky odložíme na iné použitie). Žĺtky opatrne uvaríme pri nízkej teplote v malom množstve oleja, aby sa nerozpadli.
  5. Hotové mäso vyberieme a dáme prevariť do omáčky demi glace. Servírujeme so špargľou, zemiakmi, žĺtkom a s omáčkou demi glace.