Veľkonočný koláč

Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: mopypopy

Najmä v regiónoch Východnej a Strednej Európy je tradíciou skvelé brioškové cesto. Tieto sladké chrumkavé chlebíky sa robia zo surovín ako vajíčka, oriešky, maslo, čokoláda, marcipán, sviatočné korenia, extrakty a likéry. Čím lepšie suroviny, tým lepší výsledok. Dnes Vám ponúknem moju obľúbenú poľskú sladkosť podávanú s jednoduchou čučoriedkovou omáčkou.

10
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: najprv aktivujeme droždie. Do hrnčeka s vlažným mliekom pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zamiešame a necháme na teplom mieste cca 15 minút. Medzitým vo veľkej mise zmiešame vanilkový cukor, soľ, múku a perníkové korenie.
  2. Potom vmiešame vajíčko a maslo. Postupne pridávame droždie s troškou mlieka a začneme hnietiť elastické a nelepivé cesto. Podľa potreby pridávame mlieko. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť aspoň 1,5 hodiny na teplom mieste.
  3. Počas kysnutia, pripravíme omáčku. Čučoriedky vložíme do malého randlíka a posypeme cukrom. Varíme na miernom ohni. Po pár minútach sa čučoriedky začnú rozpúšťať. Ochutíme citrónom. Zamiešame, prevaríme a zahustíme vanilkovým pudingom. Miešame 1-2 minúty, až kým zmes nezhustne. Podobne ako pri džemoch, prelejeme do čistého skleneného pohára, zavrieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a studenom mieste.
  4. Škoricová plnka: v malej miske vymiešame zmäknuté maslo, cukor a škoricu dohladka. Po tom, ako cesto vykysne, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku. Posypeme troškou múky a prehnietime rukami. Valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika hrubého cca 1 cm. Vrch potrieme ⅔ plnky a zavinieme. Trošku plnky si necháme na vrch.
  5. Takto pripravenú rolku rozrežeme uprostred, pričom necháme spojené okraje, cca 2 cm od každého konca. 2 rozrezané časti zavinieme ako jednoduchý vrkoč rezmi nahor. Spojíme konce a rezy jemne prstami ešte viac pootvoríme. Zbytok plnky zmiešame s troškou mlieka a pomažeme vrch koláčika. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút dozlatova. Necháme vychladnúť, bohato pocukríme a podávame s čučoriedkovou omáčkou.