Veľkonočný koláč
	        Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)
	        Autor receptu: mopypopy
	         
	        
	        Najmä v regiónoch Východnej a Strednej Európy je tradíciou skvelé brioškové cesto. 
Tieto sladké chrumkavé chlebíky sa robia zo surovín 
ako vajíčka, oriešky, maslo, čokoláda, marcipán, sviatočné korenia, extrakty a likéry. Čím 
lepšie suroviny, tým lepší výsledok. Dnes Vám 
ponúknem moju obľúbenú poľskú sladkosť podávanú s jednoduchou čučoriedkovou 
omáčkou.
| 
 10porcií
 | 
 120 minútpríprava
 | 
 45 minútna 180 °C
 | 
Postup
- Cesto: najprv aktivujeme droždie. Do hrnčeka s vlažným mliekom pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zamiešame a necháme na teplom mieste cca 15 minút. 
Medzitým vo veľkej mise zmiešame vanilkový cukor, soľ, múku a perníkové korenie.
- Potom vmiešame vajíčko a maslo. Postupne pridávame droždie s troškou mlieka a začneme hnietiť elastické a nelepivé cesto. Podľa potreby pridávame mlieko.  
Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť aspoň 1,5 hodiny na teplom mieste. 
- Počas kysnutia, pripravíme omáčku. Čučoriedky vložíme do malého randlíka a posypeme cukrom. Varíme na miernom ohni. Po pár minútach sa čučoriedky začnú rozpúšťať. Ochutíme citrónom. Zamiešame, prevaríme a zahustíme vanilkovým pudingom. Miešame 1-2 minúty, až kým zmes nezhustne. Podobne ako pri džemoch, prelejeme do čistého skleneného pohára, zavrieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a studenom mieste. 
- Škoricová plnka: v malej miske vymiešame zmäknuté maslo, cukor a škoricu dohladka.  
Po tom, ako cesto vykysne, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku. Posypeme troškou múky a prehnietime rukami. Valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika hrubého cca 1 cm. Vrch potrieme ⅔ plnky a zavinieme. Trošku plnky si necháme na vrch. 
- Takto pripravenú rolku rozrežeme uprostred, pričom necháme spojené okraje, cca 2 cm od každého konca. 2 rozrezané časti zavinieme ako jednoduchý vrkoč rezmi nahor. Spojíme konce a rezy jemne prstami ešte viac pootvoríme.  Zbytok plnky zmiešame s troškou mlieka a pomažeme vrch koláčika. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút dozlatova.  
Necháme vychladnúť, bohato pocukríme a podávame s čučoriedkovou omáčkou.